DELA
Foto: Oscar Andersson<07_Bildrubrik>GRUPPHANDLEDARE Jenny Husell är grupphandledare på dagverksamheten Klippan. Här syns hon tillsammans med den nya parcykeln.

”När de provat vill de åka mera”

På dagverksamheten Klippan vid Trobergshemmet i Mariehamn träffar vi dagens ålänning, Jenny Husell. Hemmet har numera en parcykel för utflykter i samhället och när vi träffar Jenny har hon precis kommit tillbaka efter en tur.

Vad är det för intressant cykel?

– Det är en parcykel för äldreomsorgen. Den är handikappanpassad och gör det möjligt för de äldre att komma ut, oavsett ålder. Många tror att det är en turistsak, folk reagerar ju på det. Det finns inte att hyra utan det är Mariehamn stad som har den.

Vad tycker du är tjusningen med parcykeln?

– De äldre kan ju inte cykla själva och hålla balansen och nu sitter man bredvid varandra och kan samtala under tiden. Vi har en som knappt ser någonting men han kommer ändå med. Så nu kan vi åka och titta på Pommern, sjökvarteret eller åka ner till torget och köpa jordgubbar. Sen har vi också fått dispens så vi kan åka med cykeln på Lilla Holmen där man annars inte får cykla. Mariehamn stad satsar på våra äldre!

Vad tycker de boende om cykeln?

– När de väl har provat den så vill de verkligen åka mera. De får vinddraget och känslan att få cykla, lite fart. Det är livskvalitet för dem att få komma ut och uppleva platser som de kanske inte orkar gå till annars. Väldigt omtyckt är den!

Vad tycker ni som personal?

– Jag älskar den! I fredags var jag ute med en tant som var 98 år, hon tycker om att komma med och trampa lite.

Som dagens ålänning får du hälsa till någon.

– Då hälsar jag till all äldreomsorgspersonal i Mariehamn stad.