DELA
Foto: Ida K Jansson

Maria Wetterstrand på Ålandsvisit

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet i Sverige, var i Mariehamn på tisdagen för att vara moderator under Paf:s konferens om ansvarsfullt spelande.

– Jag har ingen annan koppling till Paf. Jag spelar heller inte om pengar, säger hon.
Maria Wetterstrand har delvis bott i Helsingfors under de senaste sex åren, men det är först nu som hon har skrivit sig i landet. Hon jobbar på Miltton Purpose – ett finskt företag som jobbar med hållbarhetsarbete och sociala frågor.

– Jag känner mig ännu mer svensk nu när jag bor utomlands. Det är också enklare att se skillnaderna mellan oss. Svenskar har lätt att prata även högre upp i hierarkin. Vi lär oss att ifrågasätta och har en låg tro på auktoritet. Jag gillar det.

Hon menar att Finland däremot har en annan auktoritetstro och hon har därför en förståelse av att finländare kan tycka att svenskar är respektlösa och tar för mycket plats.

– Det är den här finska idén om att svenskar anser sig vara förmer. Jag blir provocerad av att finnar har för litet nationellt självförtroende.

Har du anpassat dig?

– Jag behöver inte visa mina värsta svenska sidor. Och skojar lite självkritiskt om Sverige.

Maria Wetterstrand följer också med i finsk politik. Hennes ex-make Ville Niinistö är dessutom brorson till president Sauli Niinistö så beskedet om tillökning i presidentfamiljen är därför glädjande.

– Jag är jätteglad för deras skull och hoppas att det går bra. Det är min extended family och mina barn får en ny släkting, säger hon.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.