DELA

Människosmugglare fick fem års fängelse

Det kriminella nätverket smugglade på bara några veckors tid 146 personer till Finland. Merparten av resorna skedde på färjorna via Mariehamn.

– Innan gripandet hade huvudmannen smugglat med sig sex personer, säger Rasmus Friman.
Fem smugglare i ett kriminellt nätverk döms i Egentliga Finlands tingsrätt för grovt ordande av olaglig inresa. Smugglingen, som främst innefattar irakiska medborgare, har till största del skett via Åland med färjorna mellan Stockholm, Mariehamn och Åbo. Det var också ombord på en färja i Mariehamn som huvudmannen i härvan greps mellan den 20–21 augusti förra sommaren, i samband med en smugglingsresa.

– Huvudmannen är den som koordinerat upp verksamheten och alla rutter. Han hade i sin bil smugglat sex personer från Sverige via Haparanda och Torneå och släppt av dem i Åbo. Därefter åkte han vidare själv med Galaxy mot Stockholm nästa morgon, säger Rasmus Friman, förundersökningsledare vid Gränsbevakningen.

Men han kom aldrig fram.

Greps i Mariehamn

I Mariehamn greps han senare samma dag när färjan anlände till Västra hamnen.

– Han fick i stället åka tillbaka med nästa färja tillbaka till Åbo, där han fortsättningsvis suttit häktad, säger Rasmus Friman och fortsätter:

– Han greps med hjälp av Ålands polismyndighet efter våra spaningstekniska insatser. Det var det som gjorde att vi fick fast honom.

Innan gripandet hade det kriminella nätverket systematiskt genomfört flera smugglingsresor över Ålands hav, under tidsperioden 30 juni till den 20 augusti. Enligt domen handlar det om 22 smugglingstillfällen under den tidsperioden, varav minst hälften har gått via hamnen i Mariehamn.

I domen nämns fem smugglarresor med Silja Line Baltic Princess, tre med Silja Line Symphony, tre med Tallink Silja Galaxy och en resa med Silja Line Serenade. Och Rasmus Friman tror att det kan finnas fler resor som inte fastnat under luppen.

– Det finns garanterat ett mörkertal. De här personerna höll på med smuggling innan då detta utspelade sig före höstens flyktingboom. De vet vad de höll på med.

Tillvägagångssättet har enligt Rasmus Friman varierat. Ibland har de följt med på båtarna, ibland inte.

– Vi vet inte om någon person har stigit iland i Mariehamn. Ingenting tyder på det, men vi kan inte vara helt säkra, säger han.

Flyg, bil och färja

Smugglingen har förutom rutten via Mariehamn till Åbo även skett via flyg till Helsingfors och bilvägen via Torneå och Haparanda.

– Men färjorna var en huvudsaklig inkörsport till smugglingen, säger han.

Det kan ha varit när rederierna började strama åt regelverket som smugglarna i stället började använda sig av bilvägen, förklarar han.

– Tidigare kontrollerades inga ID-handlingar inom Schengen-området. Rederierna införde tidigt en policy att om man inte hade giltigt pass så fick man inte komma ombord, då de måste ha en uppföljning på vilka personer de har ombord, säger han.

Förutom huvudmannen döms två andra i nätverket till tre års fängelse vardera – en svensk man och en man bosatt i Österrike. Dessutom döms två ytterligare män till villkorligt fängelse i 23 månader respektive 18 månader.

Männen nekade till åtalet i rätten, enligt FNB.

– Detta rör sig om personer med betydligt mindre rang. De har hjälpt till med att hämta och inkvartera personer, säger han.

Har ni tagit alla i nätverket?

– Nej, det har vi nog inte. Organisationen söderut har vi vidarebefordrat till Europol och österrikiska polismyndigheter.

Hur unikt är det här fallet?

– Mig veterligen finns det inte någon så här stor smugglingshärva som nystats upp i Finland tidigare. Den är nog störst, med mest antal människor inblandade.

De personer som smugglats in har enligt Rasmus Friman sökt asyl i Finland.

– Jag har ingen aning om hur det ligger till nu då det är Migrationsverket som handlägger det. En del är kvar och väntar på asyl, medan en del frivilligt har lämnat landet och åkt tillbaka till Irak, säger han.

Betala åt staten

Förutom fängelsestraffen ska de dömda smugglarna tillsammans återbetala nära 80 000 euro i brottsnytta till finska staten. Männen, som har nekat till brott, har nu en månad på sig att överklaga domen.

– Tingsrätten har tagit det här beslutet. Domen har inte vunnit laga kraft än och nu får vi se om den går igenom eller om det går vidare till högre instans, säger Rasmus Friman.

Inga av de dömda männen är ålänningar.