DELA

Kvinna knivhöggs av ex-man

En kvinna knivskars svårt i sitt hem i Godby i går. Med på flykten tog den misstänkte mannen med sig två av deras barn. Strax innan klockan 18 var jakten över.

– Det viktiga är nu att vi har barnen i säkerhet och att vi har fått tag i mannen ifråga, säger förundersökningsledare Olof Lindqvist.

Vid tolvtiden på onsdagen knivskars en kvinna av hennes tidigare partner. Den misstänkte mannen, som är i 40–50-årsåldern, tog med sig två av parets barn på flykten.

Barnen har ännu inte nått skolåldern.

Ett av parets äldre barn, som blev vittne till händelsen, ringde polisen efter att mannen och de mindre syskonen lämnat hemmet.

– Tre barn har varit på plats vid händelsen, säger Olof Lindqvist.

Kvinnan fördes först till akutmottagningen i Mariehamn, men under eftermiddagen flögs hon med helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Hur läget är för kvinnan känner jag inte till. Den uppfattning jag har fått handlar det om svåra skador. Eftersom hon är i behov av specialistvård fördes till Uppsala, säger han.

Var hon har tillfogats skador och i vilken grad vill Olof Lindqvist inte gå in på.

– Hon har svåra skador utifrån det våld hon har blivit utsatt för. Våldet i sig är ingenting vi skulle berätta om i det här läget.

Mannen jagades med fullt pådrag av polisen, sjöbevakningen, tullen och gränsbevakningen. Polisen fick strax innan klockan 17.30 in ett tips om att mannen befann sig nära golfbanan i Kastelholm. Uppgiftslämnarna hade då omhändertagit barnen och meddelade polisen att även mannen fanns i närheten.

– Vi åkte åt det hållet och där påträffade vi mannen och grep honom.

Han berättar att de vidtagit säkerhetsåtgärder och hade nödvändig skyddsutrusning.

Var mannen beväpnad?

– Nej, inte vad jag känner till.

Hade han med sig kniven från dådet?

– Den hade han inte med sig, efter vad jag känner till.

Gripandet gick mycket snabbt. Allt var över klockan 17.50, enligt Olof Lindqvist.

– Barnen var inte närvarande vid själva gripandet. Det var ett lugnt och fridfullt gripande och vi var flera polispatruller på plats, säger Olof Lindqvist.

Upplevde ni mannen mentalt instabil?

– Nej, han upplevdes inte psykotisk eller förvirrad. Men den biten får utredas vid domstolsförhandlingar.

Mannen till sjukhus

Ambulansen tog med sig mannen till sjukhus för undersökning, för att utröna om han behövde vård eller hade några skador. Innan pressläggning hade han ännu inte blivit inskriven hos polisen, utan befann sig på sjukhuset tillsammans med polis.

– Jag vågar inte säga om han har några skador eller behöver någon vård. När sjukvården konstaterat att allt har gått bra så förs han till arresten, säger Olof Lindqvist.

Vad är han misstänkt för?

– Han är misstänkt för mordförsök alternativt grov misshandel. Det är svårt att i det här läget pricka in vad det här blir. Hur exakt det här har gått till vet vi inte än. I utredningen får vi se hur saker och ting hänger ihop och vilket uppsåtet är.

Hur mår barnen?

– De har varit med om något hemskt och självklart är det ett trauma. De är förda till nära anhöriga som tar hand om dem. Sedan har vi en sjukvård som har kunskap om detta och där de kan få hjälp.

Känd hos polisen

Mannen som misstänks för knivdådet är känd av polisen sedan tidigare och är dessutom aktuell i flera förundersökningar gällande andra brott.

– Det finns förundersökningar på mannen som är aktuella. Men jag går inte in på vilka brott det gäller i de andra förundersökningarna.

Enligt en källa till Nya Åland har kvinnans nya man känt sig hotad av den misstänkte?

– Det stämmer att det finns hot mot den nya mannen. Om det har föranlett denna situation kan jag inte börja spekulera i. Vi gör nu en förundersökning och som får ge svar på frågorna – vad det är som har hänt och varför.

Har ni haft honom under uppsikt?

– Vi kan inte hålla koll på alla människor som bor på Åland. Vi har haft en hel del ärenden med honom och misstankar om saker och ting. Vi kan inte ha ett kontrollsamhälle.

Kvinnan ska ha haft kontaktförbud utfärdat mot mannen, men inte haft någon larmfunktion som skydd. Och varför barnen ändå hade anlänt till kvinnans bostad i mannens sällskap kan han inte uttala sig om.

– Det gäller barnskyddet. Kontaktförbud behöver inte innefatta barnen, säger han.

Hur orolig har ni varit över barnen?

– Då barnen var med – visst finns det en oro hos oss, det är alldeles självklart. Det var oerhört viktigt att få tag i barnen då det var högprioriterat att få dem i säkerhet.

Vad händer nu?

– Nu ska vi jobba med utredningen och med förundersökningen för att se vad det är som har hänt.