DELA
Foto: Jonas Edsvik

Mångsidig kost viktig för idrottande unga

Vad är bra mat för idrottande barn och ungdomar? Är färdiga sportdrycker och energibars bra för barn?
Ungmarthas Anna-Karin Mellblom, kock och kostrådgivare, har varit på Åland för att föreläsa om bra mat för Ålands unga simmare och medlemmar i friidrottsföreningar.

Under föreläsningarna i Övernäs skola tog Mellblom upp vikten av mångsidig, hälsosam och balanserad kost samt jämför olika alternativ.

Hon vill även att de unga ska lära sig göra nyttig mat och förstå att matlagningen inte behöver vara så svår.

– På föreläsningen tillredde vi tillsammans enkla mellanmål. Till exempel fick ungdomarna lära sig göra proteinmuffins, bars och smoothies och fick hem olika recept, säger Mellblom.

Protein viktigt

För att musklerna ska orka växa efter träning behöver de protein. Ett bra mellanmål som är lätt att laga är till exempel egna proteinbars med dadlar, nötter och fiberhavregryn. Nötter innehåller mängder av bra fetter både för kropp och hjärna.

Hur bra är de sportdrycker, proteinpulver och proteinbars som finns i butiken?

– Det varierar. Nuförtiden är människor inte lika lättlurade och vet mycket mer om vad som är dåligt och vad som är bra. Det gör att att många färdiga sportdrycker och proteinpulver faktiskt är bra, eftersom folk har blivit kräsna. Mitt råd är att fortsätta vara kritisk så hittar man det bästa.

Vatten bäst

Enligt Mellblom är den bästa sportdrycken vanligt vatten.

– Det finska kranvattnet är så gott och de flesta dricker alldeles för lite mängder vatten. Att dricka vatten varje dag är bra för kroppen.

– Jag vill ge ungdomarna fokus på att bra mat är kul och lätt, att man inte behöver räkna kalorier. Jag hoppas även att de unga får svar på sina frågor om kost och motion av mig.