DELA
Foto: PRIVAT

Många tänker på resevaccin för sent

Vad man behöver vaccinera sig mot när man ska utomlands beror på många olika faktorer.

Enligt Jonna Breider-Fogelberg, vaccinanationsansvarig på Medimar, tänker många på resevaccin i ett alldeles för sent skede.
De vanligaste frågorna som Jonna Breider-Fogelberg får om resor och vaccin är vilka vacciner man behöver när man ska ut och resa, en fråga som är omöjlig att ge ett kort svar på eftersom det beror på en mängd olika faktorer. Det beror på allt från vart man ska åka, när man åker, hur länge man ska stanna och individuella faktorer som till exempel kroniska sjukdomar och eventuell graviditet.

– Rekommendationerna kan också variera inom samma land. Det beror mycket på vilka de hygieniska förutsättningarna är dit man ska. Åker man på budgetresa som backpacker och ska sova ute i bushen eller ska man bo på charterhotell.

Varför ska man vaccinera sig när man åker utomlands?

– Av samma anledning som man vaccinerar sig här hemma, för att undvika onödiga och potentiellt dödliga sjukdomar. Och för att skydda andra som av olika anledningar inte kan vaccinera sig.

Vaccinerar man sig inför en semesterresa är rekommendationen att börja tänka på det 2–3 månader innan man åker. Enligt Jonna Breider-Fogelberg kommer folk ofta väldigt sent på att man behöver resevaccin och ibland behövs det flera doser med flera veckors mellanrum för att uppnå fullt skydd innan avresa.

– Ofta så bokar man resan och sen först kommer på att man behöver vaccinera sig.

Istället borde man börja med att först fundera på resmål och då ta i beaktande hälsoråden för landet i fråga och eventuella resevacciner som rekommenderas och först sedan boka resan.

– Det finns mycket på nätet att läsa eller så hör man av sig och får råd.

Läs mer om vaccinering och annat om resor på temasidorna i tisdagens Nya Åland!