DELA
Foto: Stefan Öhberg

Många inbrott i augusti – men inga ligor

Rökka, Mariebad, Midax och Mutlitronics har alla drabbats av inbrott den här sommaren. Och de är inte ensamma. Antalet anmälda inbrott till Ömsen har ökat med åren enligt skadechefen Robert Knahpe.

– Nu ser vi inbrott varje sommar, säger han.
Ömsens skadechef Robert Knahpe berättar att man på försäkringsbolaget tydligt har sett en uppgång av antalet inbrott över hela fältet. Flest inbrott verkar det vara på sommaren, menar han.

– Vi har inte tagit fram exakta siffror, men förr fanns det inte på samma sätt. Nu ser vi flera inbrott varje sommar, säger Robert Knahpe.

Vad gäller arbetsmetoderna som inbrottstjuvar använder så varierar det enligt Maria Hoikkala. Men hon menar att Åland än så länge har förskonats från professionella organiserade ligor.

– Vi ser en stor variation i metod. Vissa bryter upp dörrar och slår sönder fönster, andra hittar öppna fönster eller olåsta dörrar och vissa har nyckel. Det förekommer också ibland att man tror att saker försvinner ur bostaden, säger Maria Hoikkala

Ofta är inbrotten av sådan typ att tjuven har sett en möjlighet och tagit tillvara på den. I vissa fall rör det sig också om personer med missbruksproblem som gör inbrott för att kunna finansiera sitt missbruk, berättar Maria Hoikkala. Det förekommer också en del inbrott mot apotek, då tjuvarna är ute efter läkemedel.

Så det finns ingen organiserad verksamhet?

– Visst finns det sådana som utför arbetet lite mer professionellt så att säga, men jag skulle inte säga att man kan kalla dem ligor. Vissa brott är mer organiserade än andra, till exempel inbrottet vid Tips Ettan sommaren 2014, säger Maria Hoikkala.

Hon berättar att polisen inte upplever att inbrotten är en organiserad verksamhet, men ofta begås flera brott av samma person och med liknande tillvägagångssätt. De två inbrotten i rökkakiosken utfördes av samma gärningsman. Likaså finns andra inbrott i sommar där man misstänker att samma person ligger bakom.