DELA
Foto: Jonas Edsvik
Den som vill vara säker på att skatteåterbäringen betalas ut i början av augusti ska anmäla sitt kontonummer till skattemyndighetena senast på torsdag, den 27 juli. Det kan man göra på sajten Minskatt.

Många unga kan få vänta på skatteåterbäring

Skatteförvaltningen saknar tiotusentals skattebetalares kontonummer. För att få återbäringen i början av augusti ska man se till att Skatteförvaltningen har kontonumret senast på torsdag.

Der skriver Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande. På onsdag nästa vecka, den 3 augusti, ska 1,8 miljoner finländare få totalt 830 miljoner euro i skatteåterbäring. Men nu meddelar Skatteförvaltningen att de saknar 50 000 individers kontonummer. Detta gäller främst ungdomar som ska få skatteåterbäring för första gången.

Skatteförvaltningen säger att de saknar kontonummer för 16 500 unga som är födda på 2000-talet och 9 300 människor som är födda på 1990-talet. Sista dagen att anmäla sitt kontonummer är på torsdag den 27 juli. Om man inte anmäler sitt kontonummer i tid tar det ungefär en månad att få pengarna.

– Nu önskar vi att också föräldrarna till unga vaknar upp och påminner sina unga vuxna om att anmäla kontonumret. På det här sättet undviks besvikelser på skatteåterbäringsdagen, säger metodchef Mari Kleemola på Skatteförvaltningen i pressmeddelandet.

Inte via bankerna

Man anmäler kontonumret på MinSkatts hemsida. Skatteförvaltningen får inte uppgifter om kontonummer från till exempel bankerna.

Skatteåterbäringen betalas inte alltid till kontot direkt. Om pengarna inte har kommit in senast på kvällen har utbetalningsdagen troligen flyttats framåt.

– Många kanske undrar varför skatteåterbäringarna inte syns på kontot. Det lönar sig att vänta i lugn och ro. Skatteåterbäringarna betalas eventuellt ut först under dagen, säger Kleemola.

Beskattningen för privatpersoner sker vid olika tidpunkter för olika människor. Därmed finns det flera utsatta skatteåterbäringsdagar. Vissa fick sina pengar i juli och de sista får sina skatteåterbäringar i december.

Fakta / Skatteåterbäring och bankkonton

Skatteåterbäringen betalas ut den 3 augusti, sista dagen att anmäla sitt kontonummer för Skatteförvaltningen är den 27 juli.Skatteförvaltningen saknar kontonummer för 16 500 unga som är födda på 2000-talet och 9300 som är födda på 1990-talet.Förra året blev 24 000 människor utan pengar på återbäringsdagen på grund av att de inte anmält sina kontonummer.

Skatteåterbäringen betalas inte alltid till kontot direkt, men om den inte har kommit in senast på kvällen har utbetalningsdagen flyttats framåt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp