DELA

Många berusade på skolavslutningen

Mellan fredag och lördag har polisen tillsammans med Fältarna övervakat ungdomar i samband med skolavslutningen.

Tidigt på fredagskvällen grep polisen en överförfriskad ung person som störde trafiken genom att ligga på vägen. Personen togs med till polisstationen och vårdnadshavare underrättades. I samband med att vårdnadshavare hämtade sin ungdom fördes en diskussion om händelsen och de informerades om att sociala myndigheter kommer att underrättas. Polisen gav en befallning åt ungdomen att hålla sig hemma resten av kvällen.

Trots befallningen observerade polisen senare under kvällen samma ungdom i Mariehamn. Ungdomen greps igen och fick tillbringa natten i fyllericell. Dessutom tilldelades ungdomen en böteslapp för tredska mot polis eftersom ungdomen inte lydde polisens uppmaning om att stanna hemma.

Polisen fick också uppgifter om att 30 till 40 ungdomar skulle vistas på en strand ute på landsbygden och att en hel del alkoholhaltiga drycker skulle förekomma. Polisen begav sig till platsen och hällde ut, förstörde samt tog alkoholhaltiga drycker i beslag. Överlag var det god stämning och ungdomarna fick fira vidare.

Senare på kvällen fick polisen information om att festen på stranden började urarta. Polisen avlägsnade ungdomarna och städade upp efter dem. Även ett flertal vuxna hjälpte till.

Samtidigt fick polisen en anmälan från en campingplats. En berusad mansperson hade tagit sig in på campingens restaurang och lagt sig i köket för att sova. Personen hade tappat sitt bankkort och hade ingenstans att ta vägen. Polisen tog beslutet att omhänderta personen på basen av polislagens skydd av person.

Utöver detta utförde polisen nykterhetskontroller och övervakade den allmänna ordningen och säkerheten vid krogstängning. Det fanns inget att anmärka på under övervakningen.

Polisen tackar de många vuxna som ställt upp med synlighet och att skjutsa hem ungdomar. ”Hoppas på fortsatt vuxennärvaro under Rockoff-veckan”, skriver polisen i ett pressmeddelande.