DELA
Foto: Stefan Öhberg

Månadens gallup: Ska 15-åringar få köra bil?

Frågan om ungdomar som får köra moped också borde få köra personbil som går max 60 kilometer i timmen är på tapeten igen.
Nu undrar vi vad du tycker: ska ungdomar få köra strypta personbilar eller inte?

Du hittar månadens gallup här.

Riksdagen har nyss klubbat ett sådant förslag som innebär att från och med november i år får 15-åringar i riket köra så kallade strypta personbilar med traktorkörkort. Motiveringen har varit att en riktig bil är säkrare än en mopedbil, vars skal består främst av plast.
Nu arbetar landskapsregeringen med att ta fram ett likadant förslag för Åland.

Infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) tillbringade sportlovsveckan med att läsa igenom förslaget. När Nyan talar med honom på tisdagen säger han såhär om det:
– Jag anser att om man i riket har gått in för att möjliggöra ett tryggare sätt för ungdomar att färdas i trafiken, borde vi i rimlighetens namn ge åländska ungdomar samma möjlighet. Det är mycket bättre än mopedbilar som inte är trafiksäkra.
Bytt åsikt
När frågan först dök upp sommaren 2017 såg landskapsregeringen inte de lätta bilarna som ett alternativ. I stället föreslog Mika Nordberg då att åldersgränsen för personbilskörkort skulle sänkas till 17 år så att man skulle kunna börja övningsköra när man är 16. Samma åsikt höll han fast vid i januari 2018 när frågan var aktuell igen.
Nu är han av en annan uppfattning.
– Sänkt åldersgräns är också ett alternativ, men det förslag som finns nu är att de lätta bilarna skulle vara tillverkade 2015 eller senare och väga max 1 500 kilo. Det är bilar som har modern teknik och hjälpmedel, vilket kanske är bättre än att rakt av sänka körkortsåldern.
Han framhåller dock att ”ordentlig” utbildning fortfarande är viktigt om ungdomar ska få köra bil.
På torsdag ska han delta i ett möte där man ska diskutera förslaget som är på beredning.

Nya Åland vill nu veta: tycker du att 15-åringar ska få köra personbilar som går max 60 kilometer i timmen?
Gå in och rösta i Åland Gallup. Du är givetvis anonym när du röstar, men du behöver ett Facebook-konto för att kunna delta.
Åland Gallup är ett samarbete mellan Nya Åland och Mats Adamczak som ansvarar för omröstningen.

Du hittar månadens gallup här.