DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Man ska ha mod att säga vad man tycker”

– För cirka 20 år sen satt jag själv i det här auditoriet när Gunnar Jansson var här, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, till de närvarande niondeklassarna i Kyrkby högstadieskola. Han är på turné bland högstadieskolorna på fasta Åland.

Gunnar Jansson var Ålands riksdagsledamot för 20 år sen, men idag heter ledamoten alltså Mats Löfström. Mats Löfström berättar för eleverna om riksdagen, om valen som hålls vart fjärde år och om hur riksdagen arbetar.

– Riksdagen tar emot cirka 300 lagförslag per år – helt nya lagar eller ändrade. I ungefär 10 procent av fallen blir det omröstning, men för det mesta enas riksdagen ändå, när alla ger och tar lite. Man vill vara goda vänner utanför plenisalen och därför undviker man personangrepp i plenisalen. Så att man alltid kan se varandra i ögonen och ta i hand.

 

Den första frågan som ställdes från publiken var ”hur mycket jobbar ni egentligen?”

– Det kan bli ganska långa dagar, säger Mats Löfström, och kalkylerar: 25 timmar utskottsarbete i veckan, 10 timmar i plenum, en full dag på Åland …

– Kanske 60 timmar i veckan ibland, men tidvis har det blivit 80 timmar. Det är ohållbart i längden.

”Hur ser en dag ut i ditt liv?” löd nästa fråga.

– Det är lite olika. På måndagar är jag alltid på Åland. Jag flyger till Helsingfors på måndagskvällarna, och sen går jag igenom veckans kalender med min assistent. Sedan är det grundlagsutskottet, förvaltningsutskottet och plenum. På torsdagarna har riksdagen frågetimme med ministrarna. Och på fredag kväll tar jag Viking Line och är framme 04.25 på lördag morgon. Sen är jag i Eckerö över helgen.