DELA
Foto: Jonas Edsvik

Man inför rätta för sexuellt utnyttjande

En man ställdes under torsdagen inför rätta i Ålands tingsrätt för att ha utnyttjat en kvinna sexuellt under efter en efterfest för åtta år sedan.
Kvinnan, som är hemmahörande i Sverige, berättade om övergreppet över videolänk.

Händelsen skedde i kvinnans lägenhet på Åland för åtta år sedan efter en efterfest. Under natten sov flera av festdeltagarna i samma rum och kvinnan och mannen sov i samma säng.

Enligt både mannen och kvinnan hade de inte haft någon sexuell relation till varandra tidigare, utan kände varandra genom gemensamma vänner. Mannen var dessutom i en annan relation under den perioden.

På natten vaknade kvinnan av att mannen hade fört in sina fingrar i hennes ändtarm.

– Jag frågade vad han höll på med och lade mig på soffan i stället, sade kvinnan under förhöret i rättegången.

Mannen, som var närvarande i Ålands tingsrätt och företrädde sig själv, berättade att han inte minns exakt vad som hände eftersom han var mycket berusad vid tillfället. Han medgav att han gjort närmanden mot kvinnan, men att han inte minns på vilket sätt annat än att han ska ha smekt henne på ryggen.

Ingen av parterna hade några yrkanden på varandra, men åklagaren Henrik Lindeman yrkade på villkorligt fängelse alternativt ett strängare bötesstraff samt betalda beviskostnader.

Läs mer i fredagens Nya Åland!