DELA
Foto: Erkki Santamala

Målsägande frågas ut – via formulär

– Jag har inte varit med om något liknande.

Det säger kommissarie Olof Lindqvist som är förundersökningsledare i ärendet där en anställd på ÅHS olovligen har läst mer än 300 personers sjukjournaler.
Utredningsarbetet måste, på grund av det stora antalet målsägande, läggas upp på ett annorlunda sätt. Till exempel blir det problematiskt att förhöra alla drabbade eftersom de är så många. Polisen kom därför fram till att det bästa sättet är att skicka ut frågeformulär till samtliga målsägande.

– Vi passar samtidigt på att skicka ut kort information om vad som har hänt, eftersom ÅHS inte har gjort det ännu, säger förundersökningsledare Olof Lindqvist.

Får alla exakt samma frågor?

– Ja.

Vilken typ av frågor består formuläret av?

– Det kan jag inte nämna.

Polisen har satt totalt fem personer på att arbeta med ärendet.

– Det är ett omfattande material som ska samlas in. Vanligtvis har vi kanske en eller två utredare som jobbar med ett fall.

Journalhärvan nystades upp i december då en av de drabbade begärde ut sina journalloggar. Det visade sig att den anställda olovligen hade loggat in sig i hennes patientjournal 50 gånger och i hennes barns och mans journal 30 gånger utan att ha någon vårdrelation till dem.

Det senaste intrånget gjordes så sent som två månader före upptäckten. Men det är inte det enda fallet som polisen utreder just nu. Totalt har sex ÅHS-anställda polisanmälts för journalintrång sedan våren 2016.

– Men de är inte på långa vägar lika omfattande som det här fallet, säger Olof Lindqvist.

<”Byline tfn”>