DELA
Foto: Joakim Holmström

Majoriteten av inflyttade födda utanför Finland

Tidigare har den största delen inflyttade till Åland varit födda i Finland.Nu är det första gången som en majoritet av de inflyttade kommer från andra länder, enligt statistik från Åsub.

I fjol ökade Ålands befolkning med nästan 250 personer och invånare födda i Sverige står för 170 av dem. De som är födda utanför Norden blev 85 flera medan födda på Åland ökade med 20 personer. De som är födda i Finland minskade med närmare 40.

18,5 procent av den åländska befolkningen är född i Finland och 19 procent i andra länder. Det är första gången som en majoritet av de inflyttade kommer från andra länder än Finland. Det visar färska siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå över befolkningens språk, födelseort och medborgarskap den 31 december 2020.

105 länder

Tio procent av invånarna är födda i Sverige och 0,3 procent från övriga nordiska länder.

Drygt 8 procent av den åländska befolkningen är födda utanför Norden. Här utgör rumäner och letter den största utomnordiska gruppen.

Det utomeuropeiska land från vilket flest invånare kommer ifrån är Thailand.

De inflyttade till Åland kommer nu från totalt 105 olika ursprungsländer.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp