DELA

Vraket s/s Belliver får högsta betyg

Två sensationella vrakfynd gjordes I fjol somras i närheten av Märket.
Vid den sovjetiska ubåten S-2 råder dykförbud, men ångfartyget s/s Belliver har blivit Dykålands nya pärla.
Många skulle gärna dyka också på ubåten men Lennart ”Ville” Lundqvist, som driver dykföretaget DiveAland, tycker att dykförbudet är bra. Om inte annat för att fartyget lär innehålla skarpladdade torpeder.
Men för s/s Belliver gäller inga restriktioner. Eftersom det gamla ångbåtsfartyget bara ligger några hundra meter ifrån S-2 var dykare oroliga för att också hon skulle hamna inom förbudszonen, men så har alltså inte skett. Nu är s/s Belliver ett av Dykålands mest exklusiva objekt. Ville Lundqvist strävar efter att ta så många turister som möjligt till vraket.
– Men jättemånga resor blir det inte. Det är ett väldigt väderkänsligt ställe.


En femma
S/s Belliver är uppskattad, eftersom hon är utmärkt skick. Fartyget är skrovhelt, detaljer som skeppsklockor och kompasser finns kvar och hon ligger grunt, på ungefär 26 – 29 meters djup.
– Vi hade en engelsk dykjournalist som var hel begeistrad, bland annat av den stora detaljrikedomen. På en skala mellan ett och fem är hon helt klart en femma, säger Ville Lundqvist.
Det finns många fina vrak runt Åland men få i den här klassen, konstaterar han. Att Belliver ligger relativt grunt gör att också ganska oerfarna dykare har chans att se henne.
På dykforum och bloggar på nätet har s/s Belliver också väckt en hel del uppmärksamhet. En finländsk bloggare konstaterar till exempel att fartyget var det som gjorde dykresan till Åland värd pengarna.


Tvådelad
Dyksäsongen är för övrigt tvådelad. Den första delen börjar i april och sträcker sig en vecka in i juli. Sedan följer en lite lugnare period då dykarna brukar semestra med familjen, berättar Ville Lundqvist. I augusti är dykarna i farten igen.
Lennart ”Ville” Lundqvist tycker att den första delen av säsongen varit ”jättebra”. Antalet turister ökar.
– Det har framför allt ökat från den finska sidan. Tidigare har finländarna oftast kommit med egna båtar men nu tycker många att det är enklast att dyka med oss.

Fredrik Sonck

fredrik.sonck@nyan.ax