DELA

Vision om kvinnocenter på Åland

Ett center dit misshandlade och utsatta kvinnor kan vända sig för mentalt stöd, medicinsk och juridisk rådgivning samt ekonomisk vägledning är en vision som Landskapsregeringens kvinnofridskommitté hoppas kunna förverkliga i framtiden.
– Vi vill kunna samla alla kompetenser och kunskaper på ett och samma ställe, säger Sig Orre, medlem i kommittén och föreståndare för skyddsboendet Tallbacken.
Visionen om ett kvinnofridscenter har diskuterats i arbetsgruppen, men inga konkreta förslag har ännu tagits fram. Orsaken bakom diskussionen är att kommittén, vars medlemmar alla möter utsatta kvinnor i sina yrken, vill samla all information och hjälp i samma byggnad.
– Vi skulle i så fall vilja knyta alla de resurser och kunskaper som finns om hur man hanterar sådana här frågor dit. Det skulle kunna bli ett fysiskt ställe där vi också möter utsatta kvinnor, säger Vivan Nikula som är chef för jämställdhetsfrågor på Landskapsregeringen under fredagens presskonferens.
Stig Orre, som är medlem i kommittén och även föreståndare för skyddsboendet Tallbacken, utvecklar:
– I dag finns det till exempel ingen möjlighet för utsatta kvinnor att delta i gruppterapi, vilket skulle kunna bli verklighet då. Ett sådant center skulle också möjliggöra hjälp inom alla de områden som berör kvinnor som blivit utsatta för våld, till exempel juridisk, medicinsk och ekonomisk rådgivning, under ett och samma tak. Men jag vill understryka att detta bara är en vision än så länge.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson