DELA

Visar sin biltraktor på Ulfsby gård

Alla med traktorer är välkomna att ställa ut på Ulfsby gård under skördefesten. Där visas också hur skördearbetet gick till förr i världen.
John Jansson är styrelsemedlem i Ålands veterantraktorklubb som i år igen spenderar skördedagarna på Ulfsby gård i Jomala.
– Det är fritt fram för den som vill att komma dit och visa upp sin traktor under veterantraktorutställningen. Anmälan sker på plats, säger han.
Jansson är en av åtminstone två som visar upp upprustade biltraktorer.
– Det är alltså en bil som är ombyggd till traktor. Sådant gjorde man ofta förr, särskilt under krigstiden. Mitt exemplar är från 1945 och har ett ursprung i en A-Ford från 1929.
Deltagarna erbjuds också att köra en slalom- och hinderbana med sina traktorer.

Knyter kärvar
I övrigt visas gamla redskap upp, som stenkvarnar, tröskverk och självbindare som knyter kärvar.
– Beroende på om vädret tillåter visar vi upp den tekniken, men vi ska förbereda med färdiga kärvar för säkerhets skull, säger Jansson.
Under kvällstid arrangeras en traktorpulling och på något sätt är det också meningen att veterantraktorklubben ska delta på söndagens skördemarknad vid Ålands naturbruksskola.
Vidare väntar man besök från vänföreningen i Norrtälje.
– Vi var en 7-8 stycken som var med när de hade veterantraktorutställning på Färsna gård i mitten av augusti och de var hos oss förra året. Nu hoppas vi på ett gäng som kommer hit i år igen, säger John Jansson.

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax