DELA

Vinterkräksjukan kommer – tvätta händerna!

Vinterkräksjukan är på ingående igen. Under jullovet drabbas förmodligen många ålänningar av det otrevliga viruset men vinterkräsjukan kan florera ända till sportlovet.
Bästa sättet att undvika smitta är att tvätta händerna med vanlig flytande tvål och vatten, tipsar infektionsläkare Marika Nordberg.
– Att god handhygien faktiskt hjälper bevisar det faktum att ålänningarna aldrig varit så friska som vintern för tre år sedan då vi hade pandemihotet svininfluensan och folk tvättade händerna som aldrig förr.
Det finns dock ingen orsak att gå till överdrift och tvätta händerna i tid och otid.
– Normal god handhygien räcker gott. Det vill säga efter toalettbesök, innan man hanterar mat och alltid då man kommer hem efter att ha varit någonstans. Använd flytande tvål och engångshanddukar.
I motsats till exempelvis influensavirus har handsprit ingen effekt på viruset som orsakar vinterkräksjukan eller calici.
Vinterkräksjukan smittar lätt, har kort inkubationstid, är intensiv när den pågår och är över på ett par dygn.
– Men det man ska tänka på är att hålla sig hemma ett par dygn efter att sista symptomen försvunnit för att undvika att smitta andra.
Om det är möjligt ska hela familjen stanna hemma om en medlem insjuknar. Tjugo procent av befolkningen verkar inte kunna ta upp calici-viruset i tarmen och blir inte sjuka.
Speciellt nu i jultider kan man tänka på att buffébord kan vara en smitthärd. Det är smart att inte ta fram mer än som går åt och att hålla maten tillräcklig nerkyld eller uppvärmd. Har man själv just varit sjuk eller har skäl att misstänka att man bär på smitta bör man undvika buffébord.

Snabbt förlopp
Symptomen för vinterkräksjuka är illamående, kräkningar, diarré, magsmärtor, huvudvärk och feber. Alla har dock inte alla symptom.
– Man kan till och med ha den utan att kräkas.
Det positiva med sjukan är alltså att den går snabbt över. Någon fara för följdsjukdomar eller att den blir livshotande finns inte heller. Småbarn och åldringar kan dock drabbas av uttorkning om de inte får i sig tillräckligt med vätska.
– Det finns inget sätt att bota vinterkräksjukan. Den självläker och det enda man ska tänka på är att få i sig vätska, socker och salt.
Därför finns det heller ingen orsak att bege sig till sjukhuset eller hälsocentralen om man inte är väldigt uttorkad.
– Nej, vi vill inte att smittade kommer hit. Ring om ni vill fråga om något.

Anne Sjökvist