DELA

Vinnande, men hemlig idé

Stefan Söderlund från Mariehamn vann första pris i den idétävling som Viking Line utlyste för sitt nybygge Viking ADCC, det fartyg som skall ersätta Ålandsfärjan.
Men hur vinnarkonceptet ser ut får vi veta först i mars 2009 då den nya båten sätts i trafik.
Det har varit ett stort intresse för hur Viking Lines nya fartyg, Viking ADCC ska se ut. Koncernen utlyste i vintras en tävling där man bad allmänheten komma med idéer kring vad som skulle vara trevligt ombord på den nya färjan. Och det gjorde allmänheten, sammanlagt 502 olika förslag och synpunkter lämnades in, 90 av dem från Åland.
– I synnerhet från Åland har det varit ett stort intresse för tävlingen, säger Boris Ekman , vvd på Viking Line.
Det blev också en ålänning som kammade hem första pris, Stefan Söderlund från Mariehamn vann tävlingen och en biljett på fartygets jungfrutur.

Positiv överraskning
Men vad det Söderlundska förslaget går ut på, det får vi inte veta. Det bevaras som en företagshemlighet tills färjan är i trafik vilket hon enligt planerna skall vara våren 2009.
– Vi har ju konkurrenter, säger Ekman.
– Men jag kan säga så mycket att det finns ingredienser av nytänkande och jag tror att det blir en positiv överraskning för våra passagerare!
Boris Ekman berättar att utgångspunkten i planeringen av den nya färjan har varit och är vad resenärerna vill ha och också att försöka beakta mångfalden bland passagerarna.

Analyserats noga
– Den här rutten används ju både av ålänningar och av svenskar, av bilburna och av icke bilburna och av olika åldrar och intressegrupper. Dessutom utnyttjar svenskar i viss mån färjan för rekreationskryssningar, förklarar Ekman.
De förslag, synpunkter och idéer som lämnades in har därför analyserats noga och det är inte bara det vinnande konceptet som kommer att förverkligas utan också andra förslag. Vissa idéer kommer rederiet dessutom att använda sig av också på sina andra fartyg.
– Det handlar kanske inte alltid om rena nyheter utan kan vara lösningar som redan finns på andra fartyg i världen men inte hos oss, säger Ekman.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax