DELA

Vinelit fick smaka på champagnen

– Det är ett väldigt starkt känsloladdat ögonblick för oss”, sade champagnehuset Veuve Clicquots källarmästare i fredags då en flaska åländsk vrakchampagne öppnades i PR-syfte i Frankrike.
Och massmedia svek inte.
En åländsk trupp med kulturminister Johan Ehn (M) i spetsen har varit i Frankrike för att marknadsföra sommarens champagneauktion. Tillsammans med champagnehuset Veuve Clicquot arrangerades i fredags en provsmakning av en flaska från vraket, en Veuve Clicquot Ponsardin från 1841.
– Medieuppbådet var stort, på plats fanns franska TV 3 som sände direkt, franska Tele 2, samt flera dagstidningar och vintidskrifter. Dagen efter berättade reportern Mélanie Griffon, som besökte Åland 14-15 maj, om Åland och auktionen i morgonprogrammet Télématin på franska Tele 2 och uppmanade tittarna att resa hit på semester, eftersom Åland är ”Magnifique!”, berättar projektledare Lina Dumas i ett pressmeddelande.
Utöver champagnehusets vd Jean-Marc Lacave och Ehn fick bland andra tre generationer källarmästare och konnässörerna Richard Juhlin, Tom Stevenson, Jean-Marie Curien, Antoine Gerbelle och Michael Edwards äran att smaka på vrakchampagnen.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax