DELA

Vindbrunnarna är lömska

Flera skridskoåkare gick genom isen i helgen. På Järsöfjärden, där en man i 50-årsåldern var nära att drunkna, fanns det många vindbrunnar – hål som hålls öppna av vattenströmmar och vind.
– Min gissning är att mannen råkade ut för just det, säger Mikael Wennström.
Han är koordinator för Ålands motionsförbunds långfärdsskrinnargrupp och van med is liksom de flesta skridskoåkare. Men vindbrunnarna är svåra att upptäcka även för en erfaren långfärdsskrinnare, berättar han.
I går morse redogjorde Nya Åland för olyckan när en man i 50-årsåldern i lördags gick genom isen vid Rönnskär på Järsöfjärden mellan Järsö och fasta Lemland. Mannen tog sig upp ur vaken och fördes kraftigt nedkyld till sjukhuset.


På egen tur
Mikael Wennström hade i går fått ytterligare detaljer om olyckan som han betecknar som allvarlig.
– Mannen åkte i sällskap med fyra andra, men när olyckan hände var han ute på en egen tur. Därför måste han ta sig upp på egen hand med isdubbarna.
Om vindbrunnarna är öppna så går de att se och den som närmar sig hinner bromsa. Men om det, som uppenbarligen var fallet i lördags, hade hunnit lägga tunn is över hålet så går det inte att upptäcka i tid.
– Det är sånt man måste vara beredd på. Och just i området mellan Järsö och Lemland fanns det åtminstone under den här helgen gott om vindbrunnar.


I större grupp
Också andra mindre genomåkningar har skett under helgen. Sjöbevakningen fick uppgift om att en kvinna gått genom isen, troligen i en likadan vindbrunn, öster om Rödö på Nabbfjärden (söder om Järsöfjärden) i Lemland.
– Hon skrinnade i en ganska stor grupp där de flesta hade isvana och så gott som alla hade fullständig säkerhetsutrustning. Så det var ingen fara, säger Mikael Wennström.
Incidenten rapporterades ändå till sjöbevakningen av dem som var med, berättar sjöbevakaren Per Didriksson.
– Stavarna och en handske hade blivit kvar i vaken. Det var bra att vi fick veta om det, för annars hade det ju blivit mycket funderande ifall stavarna och handsken hade upptäckts senare.


Norra Lumparn
Mikael Wennström deltog själv i en skridskotur som startade på Slottssundet i Kastelholm i lördags. 60-70 personer njöt av de fina isarna på norra Lumparn, berättar han.
Från norra Lumparn till Bomarsund var isen så gott som helt blank och mestadels 10 cm tjock, rapporterar han. Från Slottssundet ut mot Tingö var isen cirka 15-20 cm tjock.
Men också under den turen råkade en man ut för en mindre incident och blev våt från midjan och neråt.
– Jag tror att han råkade ut för att isen hade spruckit och den ena iskanten hamnat in under den andra så att vatten hade vällt upp på isen. Han åkte ner i den undre isen.
Mikael Wennström har hand om motionsförbundets informationstelefon. Isluren där hugade åkare får information inför helgerna om var grupperna kommer att hålla till. I den uppdaterade islur som han läste in i söndags berättar han om incidenten vid Rönnskär och betonar hur viktigt det är att inte ta för givet att isen håller.
Han inskärper också vikten av att alltid skrinna i sällskap med andra och att ha fullständig säkerhetsutrustning.


Först 10 mars
Någon ledd tur blir det ändå inte före den 10 mars, trots de fina isarna. Ledarbrist råder.
– Men enskilda ledare kan om de vill besluta att ändå gör turer under de inkommande helgerna, tipsar han.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax