DELA

Villkorligt för grov misshandel

Två män i trettioårsåldern har döms till villkorligt fängelse för grov misshandel efter ett bråk i en skärgårdskommun sommaren 2007.

Männen var berusade när de gick hem till en ortsbo för att reda ut något som hade inträffat tidigare på kvällen. Det ledde till ett slagsmål där de två besökarna slog mannen och sparkade på hans huvud. Mannen opererades senare i Åbo för en fraktur i höger ögonbotten.
Mannen som misshandlades åtalades också för misshandel. I början av slagsmålet skall han ha tagit strupgrepp på en av besökarna och brottat omkull honom. Efter det skall den andra besökaren ha gett sig in i slagsmålet. Rätten ansåg att mannen som tog strupgrepp på en av besökarna hade skäl att göra så i nödvärn. Som boende i en skärgårdskommun visste han att det skulle dröja innan polisen skulle komma till platsen.


En av männen döms också för hemfridsbrott. Straffet för misshandeln och hemfridsbrottet blir ett år, sju månader och tio dagars villkorligt fängelse, och 70 dagsböter på totalt 2.870 euro. Den andre dömde får ett år och sex månader villkorligt och 55 dagsböter på totalt 1.265 euro.
De två dömda skall också ersätta misshandelsoffret med 2.000 euro för sveda och värk. (pd)