DELA

Villkorligt fängelse för 63-årig inbrottstjuv

En man döms till två månaders villkorligt fängelse för fem stölder, ett försök till stöld och ett häleri.
Bytet har huvudsakligen varit handväskor och företags kassaskrin.
Det första av de nu dömda brotten inträffade sommaren 2008 i Mariehamn då 63-åringen slog sönder höger bakruta på en bil som stod på sjukhusets parkering i Mariehamn och stal en handväska. Bytet blev 50 euro i kontanter. Väskan påträffades senare vid sjukhuskiosken och tjuvens DNA-profil kunde fastställas.
Nästa brott inträffade den 8 mars 2011 då 63-åringen bröt sig in i en affär i centrala Mariehamn och stal en kassalåda som innehöll cirka 150 euro, 400 kronor och tre presentkort.
Tre dagar senare var det dags igen. Den här gången krossade mannen en fönsterruta till ett organisationskontor och stal pengar och presentkort ur en kassalåda, och sedan handlar om flera liknande brott.


Spelmissbruk
Eftersom det inte handlar om stölder av saker med stort värde kunde brotten också ha rubricerats snatterier. Men tingsrätten anser att stöld är lämpligare med tanke på de många inbrotten.
Mannen är inte tidigare dömd. Han framförde i rätten att han lider av både spel- och alkoholmissbruk och minnesförlust men någon strafflindring räckte det inte till.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen