DELA

Vildsvin attackerade jakthund

Ännu en jakthund har attackerats av vildsvin under älgjakt.
I helgen fick gråhunden Kajsa en rejäl riva i baksidan efter att ha gått en närkamp med en hundra kilos galt i Lemlandsskogarna.
19 jägare begav sig på söndagen ut på älgjakt i Lemland Granboda.
– När älghunden började skälla, trodde vi ju att det var älg i farten. Inte räknade vi med att se några vildsvin där, säger vice jaktledare Benny Förbom.
Två av passkyttarna meddelade strax därpå att de sett ett vildsvin rusa förbi. En av dem såg den stora galten, som enligt uppgift vägde över hundra kilo, på femton meters avstånd.
Enligt Benny Förbom rörde det sig om minst två vildsvin – det som hunden reagerade på och det som passkytten såg. Jaktlaget bestämde sig för att ge sig ut och leta rätt på vildsvinen.
– Vi skulle försöka skjuta bort dem, och då släppte vi en av hundarna som har jagat vildsvin någon gång tidigare. Vildsvinet gick då till attack mot hunden.
Jägarna såg hur vildsvinet sprang över hunden Kajsa, tvärstannade och sedan kastade upp hunden i luften två gånger med trynet. Kajsa fick en rejäl reva i baksidan och fick tas till veterinär för att sys med flera stygn. Hon har fortfarande ont och de kommande veckorna får hon på veterinärens inrådan hålla sig borta från jakten.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung