DELA

Viktigt att våga träna

Träning ger bättre livskvalitet – även om du har cancer.
Nu lanserar Ålands cancerförening och Medimar ett nytt projekt som syftar till att få folk att våga träna.
Projektet, som går under namnet ”Frisk för livet”, tog sin början när Monica Toivonen (verksamhetsledare för Ålands cancerförening) kom i kontakt med Medimar under en föreläsning om motion och kost.
På föreningens vårmöte hade frågan om att satsa mer på fysisk aktivitet lyfts och Monica Toivonen tog därför kontakt med Mats Danielsson (fysioterapeut och försäljningschef på Medimar).
– Många tror att det bara är vila som gäller. Men det har visat sig att det är viktigt att man håller i gång. Förstås innan man blir sjuk, men också när man genomgår sin cancerbehandling och efter behandlingen, säger Toivonen.


”Kommer inte skada sig”
Mats Danielsson började att leta artiklar i ämnet och fick kontakt med den danskan Kira Brisson Nielsen Bloomquist som har forskat om träning för personer under pågående strål- och cytostatikabehandling.
– Hon har sett att de har fått otroligt mycket bättre livskvalitet. Det är viktigt att träna, och det är det som vi ska försöka få fram, säger Danielsson.
Projektet inleds med en föreläsning på Medimar onsdag den 5 november klockan 18.00 där Kira Brisson Nielsen Bloomquist medverkar.
När man behandlas för exempelvis prostatacancer tappar man testosteron och därmed även muskelmassa och då är det viktigt att träna upp musklerna igen.
Läs mer i papperstidningen!

Totte Vesterlund