DELA

Viking väntar på färjofferter

– Vi vill veta världspriset nu när alla varv i alla länder friar till oss, säger Viking Lines vd Mikael Backman.
Rederiet väntar som bäst på offerter för två nya färjor från nio olika varv. Gasdrift finns med som ett alternativ till diesel.
Viking Lines nya vd Mikael Backman berättar att ingenting ännu är bestämt om nya fartygsköp, utan att rederiet ungefär vart fjärde år kontrollerar prisläget för nybyggen och därefter tar ställning till om det lönar sig att bygga.
– Så det här är min första runda men knappast min sista, säger han.


Till Åborutten
För att få veta om det är ”köparens marknad” gick rederiet ut med en offertförfrågan till totalt tolv varv runtom i världen, varv som kan bygga sådana fartyg som Viking Line är intresserade av.
Förfrågan gäller två nya systerfartyg som skulle ersätta de 20 år gamla Amorella och Isabella på rutten Åbo-Åland-Stockholm. De nya fartyget skulle vara dock vara större, över 200 meter och en vikt på cirka 60.000 ton, ungefär i storlek med Silja Europa.
Av de tolv varven visade nio intresse och ska nu senast i mars återkomma med förslag på pris och tidtabell till Viking Line.
– Det är inte bara vi utan hela Finland och staten som är intresserade av att se vad svaren blir. Är priset bra kan det bli en eventuell fortsättning för oss, om priset är som tidigare så fortsätter vi som vi gör nu, säger Mikael Backman.


Bilarna med
Finländska medier har spekulerat i att nya färjor på Östersjön skulle se helt annorlunda ut än dagens. Det skulle bli stora panoramafönster, nischade restauranger och satsning på exklusiva spaavdelningar.
I dagsläget vill dock inte Mikael Backman berätta mer detaljer gällande utseendet för eventuella nya Vikingfartyg, bara att man vill erbjuda något annorlunda och det dagens kunder önskar.
Handlar det om renodlade kryssningfärjor, eller finns bildäcket kvar?
– Det är absolut inte om renodlade kryssningfärjor utan Viking Line fortsätter vara ”hela folkets flotta”. Vi har ett koncept som håller och det ska vi fortsätta med. Det blir kryssnings-, reguljär- och frakttrafik precis som nu.


Kanske gas
Klart är dock att eventuella nybyggen måste bli mer energieffektiva än dagens färjor. Från och med 2015 planeras nya, betydligt lägre utsläppsgränser för fartygen på Östersjön.
– Siffror jag nämnt i sammanhanget är 30 procent effektivare och samtidigt 80 procent större än Amorella, säger Mikael Backman.
I samband med detta ska varven även komma med kostnadsförslag på färjor som drivs med Liquefied natural gas LNG, alltså flytande gas.
Gasdrift skulle, enligt Backman, kraftigt minska utsläpp av svavel, koldioxid och kväve. LNG används till viss del redan i Norge, men inte på fartyg i den här storleksklassen.


Gärna finländskt
– Gas är ett alternativ vi tittar på. Hälften av offerterna är baserade LNG och hälften på konventionell diesel. Ett problem är dock att det inte finns någon infrastruktur för drift med gas varken i Åbo eller Stockholm än, men tittar ingen på det alternativet så lär det inte hända något heller, säger Mikael Backman.
I finanskristider talas det om stor vinning rent PR-mässigt om Viking Line skulle välja att anlita ett finländskt varv. Är det något ni påverkas av?
– Det är inte PR vi tänker på i första hand, men om priset är någorlunda lika funderar vi gärna på att bygga i Finland. Det är ju både nära och håller hög kvalité, säger Mikael Backman, och nämner bland annat rekordkryssningsfartyget Oasis of the Seas som byggdes på STX Europes varv i Åbo.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax