DELA

Viking Line vann tvistemål mot konsult

Det gjordes inget avtal mellan Viking Line och konsulten Matthew Miceli och Miceli har därför inte rätt till de 14.500 euro han kräver i ersättning.
– Skönt, säger Viking Lines vd Mikael Backman.
Våren 2011 tar en headhunter kontakt med konsulten Matthew Miceli i Miami Beach, Florida. Bakom står Viking Line som söker någon som kan marknadsföra och sälja resor i USA. Under början av sommaren träffar Miceli först Viking Lines internationella marknadsföringschef Gitte Wallenius och senare också vd Mikael Backman och direktör Bengt Lindberg.
Miceli erbjuder sina tjänster för 20.000 dollar per år. Viking Line sätter ett tak på 7.500 och kan tänka sig ett samarbete men bara under den förutsättning att Miceli först presenterar en marknadsföringsplan som rederiet kan godkänna.
Miceli betraktar jobbet som sitt och börjar i augusti bekanta sig med både fartyg och destinationer. I september meddelar Backman honom att samarbetet upphör.
Ålands tingsrätt konstaterar att arbetsavtalslagen inte kan tillämpas då det gäller den här typen av konsultuppdrag där arbetstagaren, och inte arbetsgivaren, bestämmer när, hur och var arbetet utförs. Frågan är i stället om det har gjorts upp ett uppdragsavtal eller inte.
Tingsrätten anser därför att det är utrett att det har förts förhandlingar om ett samarbete och att omständigheterna talar för att det inte har gjorts något uppdragsavtal. Och eftersom det saknas avtal har Miceli inte rätt till någon ersättning utan får i stället ersätta Viking Line med 5.000 euro för rättegångskostnaderna.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen