DELA

Viking Line: Oacceptabelt

Det är ”oacceptabelt med särbehandling av passagerare” skriver Viking Line i ett pressmeddelande som skickades ut i dag vid 12-tiden.
Pressmeddelandet fortsätter:
I media har det publicerats uppgifter om att passagerare på bussar som körs på uppdrag av Viking Line har delats upp på grundval av utseende och etniskt ursprung. Viking Line accepterar inte någon som helst segregering av människor och kommer med kraft att agera om uppgifterna visar sig stämma.
Viking Line arbetar intensivt för att ta reda på fakta om de uppgifter som har framkommit i media.
– Till att börja med vill jag be om ursäkt till dem som av någon anledning anser sig har blivit felbehandlade. Jag kommer att kräva besked från samtliga kontrakterade bussföretag om vilka rutiner de har för att ta emot och fördela passagerare på sina bussar. Dessutom kommer jag personligen att klargöra för de ansvariga att det aldrig någonsin är acceptabelt med särbehandling av människor, oavsett skäl, säger Peter Hellgren, VD för Viking Line Skandinavien.
I media har det rapporterats om händelser den 21 och 22 december 2012 i Örebro, då det enligt intervjuade passagerare ska har förekommit uppdelning av passagerare på grundval av deras namn och utseende.
Den 21 december körde enligt Viking Lines dokumentation enbart en buss på den aktuella sträckan från Örebro till Stockholm. Någon uppdelning av passagerare kan därför rimligen inte ha skett det datumet.
Den 22 december delades passagerare enligt bussbolaget Björcks Buss upp i två bussar på grund av kapacitetsbrist och för att inte splittra upp resesällskap. Av de 67 passagerare som den dagen skulle med till Vikingterminalen i Stockholm fick endast 22 plats på den ordinarie bussen vid hållplatsen i Örebro.
Övriga fick vänta på den extrabuss som anlände någon minut senare. Det var enligt bussbolaget den uppdelning som skedde av kapacitetsskäl.
Att uppdelning av passagerare skulle ha gjorts på grundval av utseende, etnicitet eller namn förnekas bestämt av bussföretagets ledning och av de inblandade chaufförerna.
Viking Line kommer under dagen att begära ytterligare information och klargöranden om hur uppdelningen av passagerarna genomfördes och vilka rutiner som samtliga bussföretag som anlitas av Viking Line följer.
– Vid minsta tveksamhet kommer vi att agera hårt och bestämt. Vi har nolltolerans mot särbehandling, rasism och sexism på Viking Line. Alla är lika välkomna ombord på våra bussar och fartyg, säger Peter Hellgren, VD för Viking Line Skandinavien.
Läs mer i morgondagens Nya Åland!