DELA

Viking Line ger hjälp till svalldrabbade flickorna

– Flickorna är chockade och vi försöker bidra med hjälp utgående från den kunskap vi har från våra erfarenheter, säger Viking Lines tekniska chef Tony Öhman.
Han har träffat de två flickor som blev under sin båt då den kastades upp på land av Isabellas svall.
Som Nya Åland skrev i går hade två flickor utanför Mariehamn änglavakt i onsdags. De hade åkt ut med båt till Orrskär i skärgården söder om Mariehamn och låg på stranden och solbadade då Isabella passerade i ett far som sällan används.
Båten kastades flera meter upp på land av Isabellas sug- och svalleffekt och landade på flickorna som lyckligtvis bara skadades lindrigt men som fick en ordentlig chock.
Den första reaktionen från ögonvittnen och anhöriga var att Isabella borde ha kört betydligt långsammare eftersom fartyget var utanför sitt vanliga far. Viking Line och Tony Öhman kallade därför till ett möte.

Farliga möten
– Vi hade, tycker jag, en bra diskussion, med båda flickorna, säger Öhman.
Han upplever att alla är överens om att det som inträffade i onsdags var en ren olyckshändelse.
– Det finns två officiella farleder till och från Mariehamn och båda skall kunna utnyttjas till exempel då det finns risk för farliga möten. Befälhavaren på fartyget skall alltid ha möjlighet att välja vilken farled som är säkrast.
För att gå i en farled måste man ha behörighet i form av gällande lotspapper. De pappren kräver kunskaper som kontinuerligt bör uppdateras och det var för att göra det som Isabella i onsdags valde en rutt som alla kanske inte är vana vid.


Ett beslut
– Amorella kör den farleden oftare än Isabella och det är inte ovanligt att Rosella väljer den vägen på 13-turen, säger Tony Öhman.
– Där finns alltså trafik och man måste vara medveten om att båda farlederna är i gång. Men vi har ändå tagit ett beslut om att så långt det är möjligt försöka köra det som uppfattas som det ”ordinarie” faret under sommaren då så många är ute med sina fritidsbåtar.
Trots att Viking Line inte juridiskt kan belastas för olyckshändelsen går rederiet in för att hjälpa de drabbade. Ekonomiskt deltar Viking i kostnaderna för båten men man erbjuder också stöd i det psykiska lidande som drabbat flickorna.
– Flickorna är chockade och vi försöker bidra med hjälp utgående från den kunskap vi har från våra erfarenheter, säger Tony Öhman.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax