DELA

Viking Line fick tillbaka miljonerna för ADCC

Nu är förskottet för det ofullbordade fartyget ADCC återbetalat.
Viking Line fick i går närmare 44,2 miljoner euro i form av bankgarantier.
I går fick Viking Line, i stöd av bankgarantier, tillbaka de förskottsrater som bolaget betalat till det spanska varvet Astilleros de Sevilla. Återbetalningen är på drygt 39.2 miljoner euro plus nästan 5 miljoner i räntor.
Pengarna kommer inte som någon överraskning för rederiet. Fordran på varvet har bedömts vara så välgrundad att Viking Line redan har räknat med både återbetalningssumman och ränteintäkterna i bolagets redovisning och bokslut.
Återbetalningen sätter punkt för en snart fem årig affär.
I januari 2007 meddelade Viking Line att man skrivit kontrakt med det med spanska varvet Astilleros de Sevilla om ett nytt fartyg på rutten Mariehamn – Kapellskär. Fartyget, som formellt gick under namnet ADCC och i folkmun Nya Ålandsfärjan, skulle vara klart till sommarsäsongen 2009.

Sade upp
I maj 2008 var det ceremoniell kölsträckning i Spanien men efter det började det komma bara en typ av pressmeddelanden från rederiet: ADCC försenas och ADCC försenas ytterligare.
Ingenting hände på Astilleros de Sevilla och det ryktades om konkurs.
I februari 2010 sade Viking Line upp avtalet med varvet och krävde pengarna tillbaka. Varvet bestred med motiveringen att uppsägningen inte hade korrekt grund. Tvisten gick till en skiljemannadomstol i London som i våras avgjorde frågan till Viking Lines fördel. Varvet överklagade till brittiska Court of Justice i London men den överklagan förkastades.
På basen av skiljemännens avgörande har de bankgarantier som ställdes som säkerhet för förskottsbetalningarna alltså nu kunnat betalas ut till Viking Line. Det blir i stället banken som eventuellt får försöka få ut något från konkursboet i Sevilla.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax