DELA

”Vi spelar alla i samma lag”

Trafik är ett lagspel där alla spelar på samma planhalva, säger trafiklärare Kai Spoof.
– Men i stället för att inse det ser man varandra som motståndare.
Kai Spoofs bild från sportvärlden är talande. I ett fotbollslag passar man åt varann, och om någon misslyckas stöttar man och uppmuntrar eftersom man vet att man själv löper samma risk att göra fel.
– Så borde man agera också i trafiken. Allt blir mycket lättare om man hjälps åt för att trafiken ska löpa smidigt och säkert. Man borde tänka sig att man är en medspelare och inte en motspelare.
Kai Spoof, med lärarutbildning i grunden, har gått specialutbildning till trafiklärare. I snart tre år har han haft hand om teoriundervisningen för föreningen Ålands trafikskolor där bilskolorna är medlemmar. Vid sidan om undervisningskör han med elever i Jahréns bilskola i Mariehamn.

Hundratals 17-åringar
En stor del av teorin handlar om attityder i trafiken.
– Jag träffar många nya blivande bilförare varje år, hundratals 17-åriga ålänningar. Deras attityder är redan formade när de kommer till mig och jag har ingen chans i världen att förändra dem. Men jag kan kanske så ett frö och få ungdomarna att se sig i spegeln – vilken är min roll i trafiken och vad har min attityd för konsekvenser?
Attityderna formas under lång tid av hur mamma, pappa eller andra vuxna kör, vad de säger om medtrafikanterna och hur de tacklar olika situationer i trafiken.
– Om man åker med en förälder som alltid kör lite för fort, eller som struntar i bilbältet, är det lätt att ta efter.

Svårt se följderna
De yngsta bilskoleleverna har svårt att se följderna av fortkörning. Då upplyser han om att nio av tio fotgängare överlever en krock i 30 km i timmen medan nio av tio dör om farten är 50.
Han är kritisk till att 15-åringar som tar moppekörkort klarar sig enbart med teoriprov – i synnerhet när mopedbilarna blir allt vanligare. De rör sig i trafiken på samma villkor som bilisterna och därför borde moppebilsförarna åläggas att övningsköra och avlägga prov i väntan på de EU-krav på utbildning som är på väg.
I många kommentarer har inte bara överhastigheter påtalats, utan också problemet med bilister som kör för sakta på vägarna.
– Smidig och säker trafik innebär rätt hastighet vid rätt tillfälle. Då kan långsamma fordon bli ett störningsmoment.

Max 30 i rondellen?
Bland de blivande förarna finns det ett ganska utbrett motstånd mot rondeller. Men rondeller är bra, tycker Kai Spoof – och det kan bli ännu smidigare trafik om bilisterna skulle spela i samma lag i stället för att se varandra som motståndare.
– I dag ökar farten i en rondell därför att bilisterna vet att de har förkörsrätt, och då måste de bilar som vill in stanna och vänta och då bildas köer. Om farten skulle sänkas till max 30 i rondellerna så kunde bilar komma in från sidan. Det skulle alla vinna på.
Det är alla bilisters och andra trafikanters ansvar att förbättra trafikkulturen, säger han
– Alla vuxna är förebilder.
Många tar sina körkort som privatister efter att ha övningskört med föräldrar eller någon annan vuxen. Dem träffar Kai i trafikundervisningens andra steg som är obligatoriskt för alla, men han vet förstås inte vilka attityder som förmedlats under körtimmarna.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax