DELA

”Vi ska mötas, vi ska förstå varandra”

Årets feminist, juridiska doktorn Jenny Westerstrand, har alltid ifrågasatt och debatterat. Som liten blev hon kallad ”professorn” av sina klasskompisar.
I fredags var hon på Åland för att ta emot sin utmärkelse.

I fredags kväll höll årets feminist, Jenny Westerstrand, ett anförande för allmänheten på den mottagning som Feministakademin höll tills hennes ära. Men Westerstrands första stopp på Ålandsvistelsen var Åland 24 där hon och Feministakademin på Ålands sekreterare Mia Hanström intervjuades av Nina Fellman om jämställdhet, prostitution och näthat.
På jämställdhetsområdet tycker Jenny Westerstrand att det visserligen har hänt mycket, men att den skjuts som feminismen har haft de senaste åren nu verkar avta. Orsaken, tror hon, är bland annat att det har växt fram ett motstånd mot just de framgångar som feminismen rönt. Den senaste tiden har till exempel diskussionen om näthat mot kvinnor blossat upp, framförallt i Sverige sedan tv-programmet Uppdrag granskning gjorde ett reportage där bland annat kvinnliga journalister, bloggare och programledare läste upp hatmail som de fått.
– Jag tror att det har eskalerat nu, men kvinnohat har funnits länge. Man har träffats på nätet och triggat varandra, det finns en hel kultur kring det här hatet. Jag tror att det nådde en expolsiv punkt när rasism vävdes in. Det var när feminism och antirasism möttes som det tog nya dimensioner, säger Westerstrand.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax