DELA

”Vi hade inte kunnat göra det tidigare”

– Vi skickade genast efter att affären blev klar ett brev till samtliga anställda ombord, också till de som är lediga och inte ombord. Vi hade inte kunnat göra det tidigare.
Det säger Eckerökoncernens vd Björn Blomqvist.
Han har full förståelse för att beskedet upprör besättningens känslor.
– Det bör man respektera, säger han.
Däremot anser han att kritiken mot att rederiet informerade om försäljningen samma dag som bolagsstämman är obefogad eftersom det slutliga beslutet fattades först i går morse.

Marknaden har förändrats
Att det är just Express som byter ägare förklarar Blomqvist med den stora strukturförändring som pågår i pappersbranschen.
– Det handlar inte bara om konjunktur, marknaden har också förändrats dramatiskt genom att den pappersproduktion, som tidigare har skett i norr, har flyttat, säger han.
– Vi har sju fartyg specialiserade på papper, inget av dem är lönsamt samtidigt som osäkerheten på marknaden kvarstår.
Björn Blomqvist poängterar att det inte är självklart att det är det äldsta fartyget som är det bästa att sälja om man ser till helhetsbilden och alla faktorer som påverkar, som till exempel bränsle och motorernas skick.
– Nu fick vi köpare som inte bara hade behov av Express utan som också var villig att betala för fartyget. Och vi har fortfarande två i samma klass kvar.
Utöver Carrier och Trader har Eckerö Shipping ytterligare fyra fartyg. Enligt Sorvettula är det inte aktuellt med ytterligare fartygsförsäljningar just nu.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Titte Törnroth-Sarkkinen