DELA

Verkstad köpte halva Berrolfs

Ytterligare en verkstad och en bilförsäljning på Åland har slagit ihop sina påsar.
Toyotas bilförsäljning och service i landskapet har samordnats genom att Jomala Bilplåt och service köpt halva Berrolfs.
Det är hårdare krav från biltillverkarna som tvingat fram ytterligare ett samgående i branschen. Egentligen är den åländska marknaden för liten för de krav som nu ställs på försäljning och service, men geografin förhindrar ännu större enheter.
– Det har blivit lite onödigt höga krav, men alla som jobbar med Toyota måste uppfylla dem, man skiljer inte på stora och små utan det är samma villkor för alla, säger Roland Öhman, vid Jomala Bilplåt och service
Han har skött Toyotas märkesservice på Åland över 20 år i företaget, som är ett öppet bolag samägt med frun Ramona Öhman.

Fullfölja planer
De köpte redan i våras hälften av det öppna bolaget Berrolfs, som sålt Toyota på Åland i 40 år, och som nu ägs till hälften av Marie-Louise ”Kicki” Karlsson och hennes man Henry Karlsson.
– Det var ett nödvändigt steg att få allting integrerat för att vi skall kunna fullfölja våra planer för Toyota, säger Kicki Karlsson.
Så det handlar inte om att ni trappar ner ?
– Nej, tvärtom. Utsikterna för Toyota är väldigt goda, det är mycket på gång och vi har ett bra modellurval. Målsättningen nu är att utveckla allt under samma tak.
Hur bilförsäljning, verkstad och reservdelsförsäljning skall fås under samma tak är ännu oklart. Ett nybygge är tänkbart, men det kan också bli någon annan lösning, enligt Kicki Karlsson.

Ändrar om
Vid verkstaden i Jomala är man igång med de omändringar som krävs.
– Vi håller på och graderar upp verkstaden till Toyotas europastandard, med färger, kläder och belysning och annat. Vi måste också ha fullständig däckservice, ha bromsprovare som bilbesiktningen har, och en massa dataprogram för att kunna vara med i Toyotas system, säger Roland Öhman.
Han är också nöjd över att man nu samkör service och försäljning.
– För att kunna hantera det här så måste vi ha insyn i alltihopa, det är svårt från två olika firmor.

Mer tid
Vid Berrolfs blir det mer tid till själva bilförsäljningen.
– Henry har varit ganska fastlåst vid reservdelsförsäljningen, men nu läggs den till Jomala Bilplåt tills vi är alla under samma tak, säger Kicki Karlsson.
En nyhet är att man nu också är med i Toyota Car Rent och har börjat med biluthyrning vid bilförsäljningen i Berrolfs. Ute vid verkstaden är man fyra-fem anställda och sköter också servicen för ett annat japanskt märke, Suzuki, som säljs av Zebra bil.

Nybygge
Efter att Bilcenter i höstas köpte majoriteten i SOS Service i Dalbo, är det nu Zebra bil och Håwe-bil av nybilsförsäljarna på Åland, som inte äger eller är delägare i märkesverkstaden.
Bjarne Holmström vid Zebra bil planerar att bygga både verkstad och försäljning på sin tomt i Dalbo, söder om Nya Åland.
– Det är ett måste att föra samman det, och de kraven har jag också på mig. Det är också det enda sättet att få verksamheten att gå runt, så det är både morot och piska, säger han.
Han skissar som bäst på den nya hallen för att kunna bygga den så billigt som möjligt.

Diskuteras
Sven Westergård vid Håwe-bil och Tom Lindeman vid Bildoktorn var i går på väg till Helsingfors för att träffa importören av ”deras” bilmärken.
– Importören vill att man skall ha egna verkstäder, så det är väl en fråga som också diskuteras under den här rundan, säger Sven Westergård.
Bildoktorn som är märkesverkstad för de bilmärken som Håwe-bil säljer, finns i samma hus, men det handlar alltså om skilda bolag.
– Någonting kommer att hända, vi kan inte stå still utan måste hitta nya möjligheter hela tiden. Men vad det är kan jag inte gå in på i detalj, säger Sven Westergård.

Avvaktar
Vid Bildoktorn menar Tom Lindeman att det fungerat bra hittills och avvaktar utvecklingen.
– Den här frågan har blivit aktuell på senare tid, men importören har inte sagt rent ut att det behövs någon sammanslagning.
Vid Bildoktorn jobbar fem personer varav tre är delägare i bolaget..

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax