DELA

Vendor har växt till ett storbolag

Ta en titt på kaffemaskinen på ditt jobb. Sannolikheten är stor att det finns en lapp med ”Vendor” på.
– Vi är överlägset störst på Åland, säger Vendor Groups vd Erik Wiljanen.
I Vendors nyöppnade lokal på Neptunigatan står olika modeller av kaffemaskiner uppradade. Kaffedrickare är ett ganska kinkigt släkte, och därför har automaten med direktmalda bönor blivit populär på sistone.
Erik Wiljanen trycker på en knapp på bönmaskinen, ett surrande ljud hörs under de 2,6 sekunder det tar att mala tillräcklig mängd bönor, och vips finns kaffet i muggen.
Affärsidén är att importera, hyra ut/sälja och serva olika slag av kaffeautomater och erbjuda ett brett kaffesortiment enligt kundernas behov. Kontor, caféer, restauranger – alla som dricker kaffe utanför hemmet nyttjar automaterna.


I sex länder
Han är sedan 20 år tillbaka vd för familjeföretaget Vendor som hans pappa Bengt Wiljanen grundade på Åland 1969. Då hade det lilla familjeföretaget fyra anställda, i dag har bolaget 170 anställda i sex länder och en omsättning på över 20 miljoner euro.
I år fyller grundaren 80 år och arbetar fortfarande på kontoret i Mariehamn.
I november i fjol fattades beslutet att bilda ett separat bolag för Åland, Point Blank Marketing. Kjell Hassel anställdes för att ta hand om de åländska kunderna. Verksamheten sköts under marknadsföringsnamnet Vendor Åland.
På Åland finns i dag omkring 250 kunder. Det betyder att de flesta kaffeautomater kommer från Vendor.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre