DELA

Växlande väder utmaning för jordbrukarna

Årets sommar har inte bjudit på något mellanläge – i början bjöds det på riktigt kallt väder och nu ligger kvicksilvret och dallrar vid 30-strecket. De extrema väderföhållandena har satt sina spår hos jordbrukarna.
– Det har varit snabba kast, först kylan och nu hettan och torkan. Det är inte så enkelt, säger grönsaksodlaren Bo-Erik Sandell.
– Vissa grönsaker har kort växttid. Många sår och planterar i omgångar och skördar vartefter. Det har varit lite knepigt i år, när vi hade så ojämn temperatur i juni och väldigt varmt nu, menar Ålands producentförbunds vd Henry Lindström.
Sommaren var kylig till en början, men enligt Lindström var ändå det svala vädret bättre för växterna. Värmen just nu är lite för hög för att grödorna ska må bra.
– Helst vill en odlare ha en mera jämn temperatur med lite regn nu och då. Annars måste man vattna för att tillgodose vattenbehovet. Blir det för torrt hinner växterna inte med och börjar brådmogna, och det ger inte den bästa kvalitén.
Det åländska jordbruket innefattar många olika grödor och har flera högsäsonger vid olika tidpunkter. Grönsaksodlaren Bo-Erik Sandell i Finström Markusböle har skördat sin sallad och precis börjat med fänkålen. Han instämmer med Lindström gällande hettans inverkan på grödorna.
– När det var svalt hade vi ganska bra kvalité på skörden, men nu har vi haft problem med hettan. Det har varit snabba kast, det är inte så enkelt.
Läs mer i papperstidningen!

Maria Snellman