DELA

Vattnet tog hans åker

Väntan. Det handlar om att vänta och se. Men dagen efter skyfallet på västra Åland går det ändå att konstatera att skadorna på vissa åkrar blivit svåra.
Hur stora skadorna är, blir uppenbart först senare.
Bertil Borenius i Eckerö Överby inspekterar familjens odlingar i Björnhuvud. Uppifrån berget och de stora skogsmarkerna har vattenmassorna forsat fram.
– I går var det dramatiskt, vattnet sprutade en meter upp ur dräneringsrören i åkrarna, beskriver han.
Värre skyfall har han inte upplevt sedan semesterresan i Brasilien förra året.


Djupa sår
Spåren efter 170 millimeter regn på några förmiddagstimmar på tisdagen är fullt synliga. Djupa sår av vattnet i åkrarna när det tagit en annan väg ner när diken och rör varit överfulla. En del av Björnhuvudvägen har skadats och försetts med en varnande vägbock. Åkern nedanför är till stora delar bortspolad.
– Stenarna har blivit kvar, jorden är borta, konstaterar Bertil Borenius.


Två dagar frist
Både lök- och potatisodlingar har förstörts. Men full ersättning för det som är bortspolat tror han inte på.
– Det är klart att vi söker stöd för skördeskador, men det brukar i praktiken inte bli så mycket pengar.
Han tror att potatisen, som just nu börjat sticka upp sin blast, inte tål mer än högst två dagar i vatten, sedan är också den förstörd, även om den inte spolats bort. Och det kan ta några dagar innan vattnet i åkrarna sjunkit undan.
Bland de som drabbats finns också Brage Eklund i Överby.
– Det är egentligen min son Richard som har fem hektar potatis under vatten. Det är nog kört med den potatisen.


Stor förlust
Tage Mattsson i samma by vågar sig på en grov uppskattning av skadornas storlek.
– Det är svårt bedöma, men det handlar om 20.000–30.000 euro i förlust. Det kan vara ännu mera. Man undrar om potatisen tål så mycket vatten överhuvudtaget. Vi borde få lite katastrofhjälp nu, säger han och skrattar mitt i bedrövelsen.


Hälften drabbat
Chips odlingschef Christer Clemes åkte runt och inspekterade skadorna på tisdagen.
– Det måste nog gå en vecka, tio dagar, när man kan säga vad som är förstört. Potatisen behöver syre, så det är en tidsfråga hur länge den klarar sig. På sensommaren och hösten då det normalt kommer mer regn, handlar det om max 24 timmar. Nu är det lite annat när det bara är sättpotatisen, den kanske reagerar på annat sätt.
Chips har hälften av sina kontraktsodlingar i de drabbade områdena. Det är inte bara kvarliggande vatten som är ett hot mot potatisodlingarna.
– Regnmängderna har också lakat ur näringen och förstört strukturen på jorden. Det kan få stora konsekvenser, säger Christer Clemes.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax