DELA

Värsta kylan dämpas

Långfredagen bjuder huvudsakligen på sol. På fredag kväll ökar molnigheten och det blir mulet både lördag och söndag men på annandag påsk försvinner molnen.
Temperaturerna varierar mellan minus 5 nattetid och kring 0 eller strax under på dagarna, i solen något varmare. Någon nederbörd väntas inte för vår del och vindarna blir på sin höjd måttliga.
Så kan man sammanfatta påskprognoserna från Smhi och yr.no. Finlands meteorologiska institut är generösare både med molnigheten på långfredagen och med plusgraderna på dagarna.
Långtidsprognoserna bjuder inte på några dramatiska förändringar. Våren låtar vänta på sig och enligt det europeiska meteorologiska centret, ECMWF, håller det här vädret i sig ett bra tag in i april.
På många platser i Europa upplever man den kallaste och snörikaste marsmånaden i mannaminne. För vår del är det visserligen också kallare än normalt om man ser på medeltemperaturen men det handlar inte om extremvärden.
Vi har betydligt mindre is än normalt och havsvattennivån är fortsättningsvis mycket låg. Natten mot i går noterades minus 61 i Föglö men nivån steg på dagen till minus 55. (tt-s)