DELA

Varning för soja i bakmargarin

Livmedelssäkerhetsverket Evira återkallar alla förpackningar av Sunnuntai bakmargarin på grund av ett fel i förpackningstexten.
Det är dock inget fel på själva produkten.
”I de finsk- och svenskspråkiga påskrifterna saknas en påskrift om ursprunget för det lecitin (E 322) som använts som tillsats. Det rör sig om sojalecitin. Produkterna kan vara farliga med tanke på de allra känsligaste sojaallergikerna. För andra konsumenter är produkterna trygga. ” skriver Evira, som börjat utreda ärendet efter en anmälan från en kund.
Det handlar om produkterna Sunnuntai bakmargarin 500 gram, Sunnuntai laktosfritt bakmargarin 500 gram samt 1 kilograms förpackning.


Märks om
Nu kommer alla margarinpaket att återkallas från både centralaffärernas lager och från detaljhandeln, alla paket måste således bort från butikshyllorna för att märkas om.
”Produkterna förses med ett klistermärke med information på finska och svenska om att kod E 322 = sojalecitin. Felet rättas till på kommande partier. ” skriver Evira.
Sojaallergiker som köpt av produkten uppmanas kontakta konsumentservicen på telefonnumret 02 443 2022, vardagar klockan 9–14.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax