DELA

Värmekameran som räddar liv

Det var Gränsbevakningens värmekameras förtjänst att man hittade den försvunne och kraftigt nedkylda mannen på Föglö i förra veckan.
Kameran är drygt två år gammal och räddade i tordags kanske sitt första liv.
– Vi letade först med strålkastare och såg inget, men värmekameran visade att det fanns någon där, säger vaktofficer Christian Wiklund.
Han var själv inte med under uttryckningen men sa att man lokaliserade mannen på drygt tio minuter med kamerans hjälp.
– Det är ett av de bästa hjälpmedel vi har, säger Christian Wiklund.
Nya Åland fick åka med på en tur med patrullbåten som installerats med nämnda kamera och se hur det går till i praktiken när man söker efter försvunna människor. Det är redan ganska mörkt när vi backar ut ur båthuset med den klotformade kameran på taket. Vattnet slår mörkt och blankt mot båtens för när vi klyver vattenytan på vår jakt efter ljus och värme.
Christian Wiklund styr vår framfart och är assisterad av äldre sjöbevakare Mikael Holm som satt sig tillrätta med en joystick i handen och en skärm framför sig. Skärmen visar en rörlig bild av kustremsan till höger om oss.
– Nu är det vanligt dagsläge med färg, men kameran förstärker lite ljuset, säger Holm och trycker på en knapp som skiftar läget till värmesökande.
En svartvit bild med ljusa punkter framträder.
– Det som är ljust är varmt, som till exempel fönstren, säger Holm och pekar på ett hus på skärmen som illumiserats av ljusa fyrkanter.
Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson