DELA

Värme och glada miner när Vikingamarknad firar 15

Eldshow, gycklarskola och stridsuppvisning är några av programpunkterna som man som besökare kan njuta av under årets Vikingamarknad i Kvarnbo.
– Det känns riktigt bra att vi är igång nu, säger Gunilla Nilsson, sekreterare i fornföreningen Fibula.
Fornföreningen Fibula anordnar vikingamarknad för femtonde året i rad och på marknadsplatsen i Kvarnbo, Saltvik är det fullt av liv och rörelse. Försäljare i vikingatida kläder säljer sina varor till nyfikna besökare och glada musiker och gycklare underhåller med musik och spex runt om på området.
– Det här är mer än bara en marknad. Den skulle kunna klassas som festival. Den har allt som krävs. Det känns jätte roligt att vara här i år, säger Christoffer Renman slagverkare i bandet Faunus som är ett av fyra band som underhåller besökarna under årets vikingamarknad.


Festligt
Marknaden invigdes under torsdagen med en stor färgsprakande parad. Gycklare, hästar och vikingar med svärd i händerna tågade runt marknadsplatsen i Kvarnbo och tal hölls från scenen framför det stora långhuset. Trots det fina vädret var det dock relativt få besökare i publiken.
– Dagarna brukar börja lite försiktigt men sedan brukar det dyka upp mer folk så smånging om. I dag är det ju så varmt. Antagligen är många på stranden nu under dagen. Förhoppningsvis kommer de hit sen, säger Gunilla Nilsson om uppslutningen under invigningen.
Att marknaden är populär bland de besökare som hittat dit är det dock ingen tvekan om.
– Det har blivit till en tradition att komma hit. Det är så kul när någonting händer. Vi är här alla år, säger Ulrika Karlsson från Eckerö som besöker marknaden tillsammans med sin familj.
Marknaden håller på till och med lördag den 26 juli och är öppen alla dagar kl 12.00-18.00 och det är aktiviteter även på kvällarna.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Johansson