DELA

Varför gör regeringen så?

I Geta och Eckerö är kommundirektörerna Erik Brunström (bilden) och Jörgen Lundqvist besvikna och förundrade över landskapsregeringens beslut.
Så här säger Jörgen Lundqvist:
– Vi har backat upp projektet utifrån kommunens intressen. Vi såg möjligheten att få en kvalificerad utredning som en hävstång för både Eckerö och Geta, men i och med at landskapsregeringen sa nej så är vi utanför.

Nytta på flera sätt
Han förmodar att landskapsregeringen väljer de Interregprojekt som gynnar hela Åland framom en region.
– Men allmänt sett tycker jag att vi på Åland har varit dåliga på att hävda oss och ta vara på de pengar som finns där ute.
Jörgen Lundqvist påpekar att ett sådant här projekt har andra fördelar än de rent näringsekonomiska.
– Många olika grupper av människor utifrån hade kommit till Åland under de tre åren. Vi hade kunnat visa upp och marknadsfört Åland för projektansvariga i olika länder, personer som har intressen inom till exempel idrott och näringsliv och lärt oss att jobba ihop. Vi kunde ha fått en trafikkorridor med anslutning till både Sverige och Finland, direkt knuten till kontinenten och Ryssland.
Men det är onödigt att sitta och gräma sig, säger han.
– Vi får väl kavla upp ärmarna och initiera nya projekt.

Känner förundran
Erik Brunström berättar att både Geta och Eckerö hade hoppats att man från landskapets sida hade velat utreda näringslivets förutsättningar i en eftersatt region.
– Kommunen var positiv till projektet. Geta är ju en perifer kommun utan genomfartsmöjlighet. Jag kan inte låta bli att känna både besvikelse och en viss förundran när jag tar del av landskapsregeringens beslut. Vi skulle ha fått ett gediget och omfattande utredningsarbete gjort för lite pengar. Åland skulle ha fått tillbaka pengarna flerfalt.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax