DELA

Vårdstrejken på Åland fortsätter

Vårdfacket Tehy och landskapsregeringen på Åland står fortfarande för långt ifrån varandra för att riksförlikningsman Esa Lonka ska kunna lägga ett medlingsförslag. Parterna fortsätter diskutera på söndag.

Under strejkens andra dag fortsatte förhandlingarna mellan Tehy och landskapsregeringen i lagtingets byggnader i Mariehamn. Efter drygt fem timmars medling kom parterna ut i enad trupp för att meddela att de tar en paus och fortsätter förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal på söndag eftermiddag.
– Vi är inte klara utan har öppna frågor som vi jobbar med, säger landskapsregeringens representant Tina Robertsson.
Exakt hur förhandlingarna går vill ingen av de inbladade uttala sig om. Men stämningen beskrivs som god och inifrån förhandlingsrummet hördes flera skratt under dagen. På frågan om hur det känns efter förhandlingarna svarar Tehys huvudförtroendeman Pirjo Åkerblom bra.
– Vi håller på och funderar på detaljer. Men det finns också sådant som vi har enats om. Det är inte bara oenigheter som gäller.
Enligt riksförlikningsman Esa Lonka är de löneförhöjningar som Tehy kräver det största hindret för att parterna ska nå en lösning. Parterna står fortfarande för långt i från varandra för att Lonka ska kunna lägga ett medlingsbud.
– Båda försöker men vi har inte nått i mål ännu, säger Lonka som var med under förhandlingarna från Helsingfors.
Har Tehy gett med sig i sina lönekrav som ni ställde i mars?
– Vi har inte gett efter helt. Vi har gett efter lite redan tidigare och nu funderar vi på olika alternativ, säger Åkerblom.
När kommer strejken att vara över?
– Förhoppningsvis så fort som möjligt. Vi jobbar med det här men de frågor som vi har kvar är inte lätta, säger Tina Robertsson.
Vad har ni för hälsning till oroliga ålänningar som funderar när strejken ska vara över?
– Det är klart att vi förstår att allmänhetens oro är stor och vi gör så gott vi kan. Vi försöker vara konstruktiva och hitta lösningar. Stämningen bland förhandlarna är lösningsfokuserad. Det är bara vi som kan ta oss ur den här strejken. Ingen annan, inte ens Esa Lonka. Det är ändå vi som är nycklarna till den här lösningen, säger Tina Robertsson.
Strejken som inleddes i torsdags omfattar över 380 vårdare på Åland. Majoriteten av dem är sjuksköterskor, avdelningssköterskor och närvårdare. Tehy har meddelat att de inte kommer att utföra något skyddsarbete.

Annica Lindström