DELA

Vårdöbrons öde klarnar i vår

De nya undersökningarna om Vårdöbron inleds i februari.
Om allt går enligt planerna ska slutrapporten vara färdig i april och det politiska beslutet om det blir en ny bro eller en renovering av den gamla tas under våren.
Hur går det med den nya utredningen om Vårdöbron som lagtinget kompromissade fram i november? Den frågan ställde både Liberalerna och Ålands Framtid till landskapsregeringen under fredagens frågetimme.
Då infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) inte är på plats var det lantrådet Camilla Gunell (S) som fick frågan. Först kunde hon inte svara men bad om att få återkomma under debatten med dagsaktuella uppgifter.
– Jag tycker att det är allvarligt att man inte har kläm på den här frågan som ledde till så mycket oro, sade Liberalernas partiledare Katrin Sjögren.


Missat eller inte?
Några minuter senare kunde lantrådet berätta att den nya utredningen börjar den andra februari.
– Jag kan konstatera att man har missat två månader, tillade Katrin Sjögren efter debatten.
– I slutet av november hade vi ett gruppmöte där lantrådet sade att undersökningarna ska komma i gång så fort som möjligt. Två månader senare har det inte startas upp några undersökningar. Jag tycker att det är oansvarigt, sade Anders Eriksson (ÅF).
Det håller Gunell inte med om.
– Utredningen löper som planerat. Man går ner och dyker redan den 2 februari och slutrapporten ska komma i april. Efter det ska landskapsregeringen ge en tilläggsbudget till lagtinget och då kan vi förhoppningsvis ta det formella beslutet om vilket vägval som är det bästa, säger Gunell.
Hon hoppas att lagtinget kommer att lösa frågan i vår.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström