DELA

Vännens julklapp till Linda: En egen insamling

”Allt för Linda” är en insamling som den senaste veckan engagerat hela Åland på sociala medier. Insamlingen görs till förmån för cancersjuka Linda Danielsson och har samlat in över 4 000 euro.
– Responsen har varit helt fantastisk, säger initiativtagaren Alexandra Lundberg.

När Alexandra Lundberg fick veta att hennes gamla kollega Linda Danielsson hade blivit svårt sjuk visste hon genast att hon ville göra någonting men inte vad.
– Jag ville ge något som Linda kunde ha glädje av men hittade ingenting passande. När jag insåg att man kunde starta en insamling visste jag genast att det var det jag ville göra, säger hon.

2012 drabbades Linda Danielsson av mjukdelscancer i bröstet. Många behandlingar senare lyckades hon besegra cancern men i oktober i år slog den till igen. Denna gång som akut leukemi.

I dag har det gått 48 dagar sedan Danielsson fick beskedet om cancern och sedan dess har hon befunnit sig i Åbo för behandling.
– Jag skulle vilja vara hemma. Då skulle fler kunna komma och hälsa på mig men jag är för dålig för det. Men jag har många som stöder mig i min kamp och det känns skönt, säger hon.

Att någon skulle starta en insamling till förmån för henne och hennes familj var dock någonting som kom som en total överraskning.
– På kvällen såg jag att Alexandra taggat mig i ett inlägg på Facebook men det var först morgonen efter som jag förstod vad det var för någonting. Jag hade absolut inte förväntat mig detta. Jag visste inte ens att man kunde göra på det viset men jag är otroligt tacksam, säger Danielsson.

Överväldigad
När hon ska försöka förklara var insamlingen betyder för henne och hennes familj kan hon inte hålla tårarna tillbaka och det blir tyst en stund i andra ändan luren innan hon säger.
– Herregud. Vilken glädje. Vi är en vanlig familj med vanliga kostnader. Jag kan inte göra någonting just nu och pengar måste komma in. I vår ska jag även genomgå en benmärgstransplantation då kommer jag vara isolerad på avdelningen i minst fyra veckor. Om vi får del av pengarna kan det bli ekonomiskt möjligt för min familj att vara här och stötta mig då. Det hade varit fantastiskt. Ante och Malte är de viktigaste i mitt liv. Jag är väldigt tacksam för det här.

En längre intervju med Linda, och med Alexandra, fanns att läsa i måndagens Nya Åland.

Julia Johansson
redaktion@nyan.ax