DELA

Valve diskuterade sjöfarten i Bryssel

Sjöfartens pressade situation var ett genomgående tema för kansliminister Wille Valve möten i Bryssel på onsdagen.
Kansliminister Wille Valve har under sitt besök i Bryssel fört samtal med Finlands ambassadör i EU Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve, samt europaparlamentarikerna Christofer Fjellner och Nils Torvalds, sägs i ett pressmeddelande från landskapsregeringens kommunikationschef Björn Häggblom.
– I diskussionerna tog jag upp läget inom sjöfartsnäringen. Våra rederier pressas idag från alla håll. Dels av svaveldirektivets konsekvenser, av klimatmål för sjöfarten som till exempel inte beaktar isklass, och dessutom hotet om att restaurangtjänster ombord kan momsbeläggas, säger Wille Valve.
Under mötet med Finlands ambassadör i EU lyftes även frågan om en åländsk plats i EU-parlamentet och om Ålands roll i internationella sammanhang.
– Med Finlands ambassadör diskuterade vi vägar framåt för den åländska parlamentsplatsen. Då samtalet kom in på läget i Ukraina, underströk jag att Åland står till förfogande, ifall läget skulle utveckla sig i en sådan riktning att vi kunde spela en konstruktiv roll, säger minister Valve.
Besöket i Bryssel fortsätter med möten veckan ut.
– På agendan återstår nu ett möte med kommissionärsmedarbetare om EU:s statliga stöd till skogsbruket, ett regionkommittémöte och avslutningsvis en träff med exilålänningar i Bryssel. Det ser jag fram emot, säger Valve.