DELA

Väktaren som är beredd hjälpa i krig

Mariehamnaren Janos Winter vill hjälpa andra. Inte genom någon insamlingsbörs, utan handgripligen på plats i krigsområden. Därför söker han nu till EU:s snabbinsatsstyrka NBG.
– Man ser inte döden utan människorna som behöver hjälp, säger han.
Janos Winter befann sig i veckan två dagar vid Nylands brigad i Dragsvik där han deltog i ett urvalsprov till Nordic Battlegroup, NBG, som är EU:s snabbinsatsstyrka. Han var en av drygt 500 finländare som sökte till utbildningen och en av 340 som kallades till urvalet. I slutändan väljs cirka 160 personer ut som får fullfölja den halvårslånga utbildningen.
– Jag har alltid varit intresserad av det militära. Som barn följde jag med morfar och mormor till Israel och Cypern. Morfar var FN-soldat på Cypern. Jag var liten då, men när jag kom till militären märkte jag att det här var något jag tyckte om, säger Winter.
Han är 32 år gammal och ursprungligen från Karis. För tolv år sedan gjorde han sin värnplikt som kustjägare i Dragsvik och efter det har han varit med på flera reservövningar.
– Militären är både fysiskt och psykiskt krävande och det passar mig.
I det civila arbetar Janos Winter som vaktman ombord på Birka Paradise vilket försvårar möjligheten att hålla sig i toppskick.
– Man blir lat på sjön och gör sitt bästa för att få upp fysiken när man är hemma, säger han.
Läs en längre intervju med Janos i papperstidningen!

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax