DELA

Vägglössen tågar tillbaka in i våra hem

Från att ha varit helt utrotade sedan 1950-talet har vägglössen ökat rejält de senaste åren.
Tidningar i både riket och Sverige har rapporterat om lössens återtåg och på Åland görs i genomsnitt två vägglussaneringar i månaden.
Problemen med vägglöss har ökat i västvärlden de senaste åren. De försvann runt 1950-talet då folk använde effektiva gifter och lyckades i princip utrota dem. En del av de bekämpningsmedel som tidigare användes, till exempel DDT, är förbjudna i dag.
Orsaken till vägglössens återtåg antas främst vara det ökade resandet. Lössen kommer med oss hem i resväskan, de stannar däremot aldrig på människokroppen eller i de kläder som man har på sig. Vi tar dem främst med oss när vi reser i Europa. Löss från andra delar av världen, till exempel Asien, är av en annan sort och klarar sig inte i vårt klimat.
Vägglössen finns framför allt på platser där det finns många människor.
– Jag vet att en del färjor har haft problem med löss och folk har fått med sig dem bara efter att ha åkt över en tur, säger Ronnie Facius, Anticimex representant på Åland.
Ronnie Facius jobbar för Anticimex och sanerar främst privata hem mot olika skadedjur. Vanligast är gnagare, getingar och myror men ungefär en till två gånger i månaden blir han anlitad för att sanera hus mot vägglöss.
Han började jobba med sanering år 2006 och fick då ta itu med en riktig vägglusepidemi i en större byggnad i Mariehamn.
– Halva huset var fullt av kryp, säger han.

Tabu och okunskap
De som har fått vägglöss i sin bostad brukar bli av med problemen efter sanering.
– Jag följer upp genom att göra återbesök en gång i månaden ungefär, säger Ronnie Facius.
Mycket kunskap och erfarenhet försvann under de år då vägglössen var borta. Många tror att de har fått myggbett när det kliar på kroppen och så gör man ingenting åt det.
– Det finns också ett stort tabu kring löss. Folk förknippar det med lortighet och man vill inte erkänna att man har löss hemma, säger Facius.
Men vägglöss har ingenting med dålig hygien att göra. De för inte heller med sig någon sjukdom som man känner till i dag.
– Vägglöss finns även i ”fina” välstädade hus, säger Facius.

Blodsugare
De levande vägglössen visar sig inte i dagsljus. De bor runt platser där människor sover, som i sängbottnar, madrasser, bakom lister och under tapeter. På natten kryper de fram för att suga blod.
Tecken på att det finns löss är om man har fått insektsbett under natten, eller om det finns blodfläckar och döda löss i sängen. Man kan även hitta lössens avföring som ser ut som svart pulver.
Man kan undvika vägglössen genom att dammsuga resväskorna när man kommer hem från resan eller lägga in bagaget i en varm bastu eller tvätta det i minst 60 grader.
– Jag vet folk som har slängt sina Hästensängar på soptippen på grund av löss, säger Facius.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax