DELA

Vägarna var hagelvita i Syllyöda

Vädret bjuder på allt från sköna solstunder till åska och hagelskurar.
Bilden visar hur det såg ut i Saltvik Syllöda igår.
Under de närmaste tio dygnen syns inte några spår av den försommarhetta som Weather Services International i Andover lovar i sin långtidsprognos. Enligt WSI skulle i synnerhet Norden ha temperaturer över det normala i juni men tittar man på väderstatistiken från Ålands försöksstation i Jomala har vi hittills haft en medeltemperatur på futtiga 6,4 grader.
Maj blev däremot varmare än normalt. Medeltemperaturen på två meters höjd var 9,3 grader i Jomala, normalt för maj är 8,7.
Den varmaste dagen var den 25 maj då kvicksilvret steg till plus 20,7 grader. Den lägsta temperaturen noterades den 7 maj då det var -2,6 på två meters höjd och minus 9,1 vid markytan. Totalt var det minusgrader vid markytan under13 dygn i maj, bland annat under de tre sista nätterna i månaden.
Någon extrem nederbörd bjöd månaden inte på men försöksstationens statistik visar däremot att året hittills har varit blött med 71,7 millimeter mera regn än normalt.
– Nästa vecka bjuder på omväxlande väder och från onsdag kan det bli något varmare också om det inte ännu handlar om hetta, säger jourhavande meteorologen Juha Jantunen på Finlands meteorologiska institut.
I går noterade FMI:s mätare några blixtnedslag över Åland och vädret bjöd på både ösregn och hagel.
– Det kan upprepas på tisdag då det sannolikt passerar ett lågtryck över Åland, säger Jantunen.

Titte Törnroth