DELA

Vädret har hakat upp sig

Det har aldrig sålts så mycket snöslungor i Norden som i år och Åland är inget undantag. De lär få stanna i förråden en tag till. Meteorologerna tror nämligen inte heller den här veckan på vinter.
Prognosen är en upprepning av det decemberväder vi hittills har haft: Milt, mycket nederbörd i form av mest regn men också slask och snö, enstaka dagar med sol och blåsigt.
Julaftonen var i går inte med på kartorna men alla som publicerar tiodygnsprognoser var rörande överens om att det torsdagen den 22 december blir 2-4 grader varmt, mulet och sydvästlig vind 12-13 meter per sekund. Prognoserna gäller Mariehamn.
Den norska vädersajten yr tror att det kan bli en minusgrad på tisdag, alla andra har uteslutande plusgrader i sina prognoser. Snö utlovas till den inkommande helgen och till måndagen men frågan är hur mycket det kommer och om den stannar kvar så länge att den kan bidra till julstämningen.
Ytvattnet kring Åland är plus 5-6 grader. Det kan man se på det svenska meteorologiska institutets hemsida, www.smhi.se, som har öppnat vinterns istjänst. På samma sida kan man också följa med snödjupet i Sverige. (tt-s)